Turecká delegace energetiků si přijela vyměňovat zkušenosti s ČEZ

06.09.2014 20:02

Na třicet zástupců tureckého Ministerstva energetiky, regulátora, přenosové soustavy a dalších distribučních společností hostila uplynulé tři dny Skupina ČEZ. Své know-how si obě strany vyměňovaly v oblasti výstavby nových zdrojů, distribuce i tradingu. Živé diskuze se vedly také nad regulací energetiky vzhledem k postupnému uvolňování tureckého trhu.

Turecká delegace energetiků si přijela vyměňovat zkušenosti s ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Skupina ČEZ podniká v Turecku spolu s místním partnerem již od roku 2009, a to v oblasti distribuce, provozu zdrojů a také výstavby nových – minulý týden byl zahájen ostrý provoz paroplynové elektrárny Egemer o instalovaném výkonu více než 900 MW. „Jsem velmi rád, že na základě dlouholeté, velmi dobré spolupráce projevila turecká strana zájem podívat se, jak některé věci děláme v České republice. Přijelo v podstatě nejvyšší zastoupení turecké energetické exekutivy a administrativy,“ uvedl Tomáš Pleskač, ředitel divize zahraničí.

Turecko nyní prochází postupným uvolňováním trhu v oblasti prodeje a distribuce elektřiny koncovým zákazníkům, procesem, který byl v Česku úspěšně zvládnut. „Chceme být pro tureckou stranu dobrým partnerem, rádi se podělíme o naše poznatky nabyté během liberalizace,“ řekl Vratislav Domalíp, country manažer ČEZ v Turecku. V Turecku ČEZ využil své know-how již při tzv. unbundlingu, tedy rozdělení na distribuční a prodejní společnost, a nyní do fungování firem vnáší další dobré praxe. „Například jsme spustili zcela nový centrální dispečink pro řízení sítí, který zvyšuje kvalitu dodávek elektřiny a snižuje ztráty v síti, nebo jsme zavedli preventivní údržbu, abychom předešli pádu větví do vedení při bouřce,“ vysvětluje Domalíp. Česko-turecký projekt je současně nejúspěšnější distribuční společností v Turecku - jako jediná dosáhla předepsaných cílů v oblasti technických a netechnických ztrát.

Turecká delegace se v rámci své třídenní návštěvy setkala nejen se zástupci společnosti ČEZ, ale také s představiteli českého Energetického regulačního úřadu a také provozovatelem přenosové soustavy ČEPS. Poslední den věnovali hosté návštěvě Jaderné elektrárny Temelín. Turecko v současné době nemá žádnou jadernou elektrárnu, rozpracované má ale dva projekty, kterými plánuje v budoucnu pokrýt svou rychle rostoucí spotřebu elektřiny.

Skupina ČEZ zahájila své podnikání v Turecku v roce 2008 podpisem o strategické spolupráci se společností Akkök Group. Společný podnik Akenerji provozuje dvě paroplynové, jednu větrnou a osm vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu přes 1,5 GW (cca 2,3 % podílu na trhu). Výrobní firma dosahuje již dva roky po sobě rekordních provozních zisků (v roce 2013 1,8 mld Kč). Daří se zde i v oblasti distribuce, ČEZ se svým partnerem Akkök dodává elektřinu 1,4 milionu zákazníků (4,5% podíl na trhu) v jedné z nejprůmyslovějších oblastí na severozápadě Turecka a v městských aglomeracích nedaleko hlavního města Istanbulu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…