Turisté za exotikou podceňují riziko vztekliny, nemocnice doporučuje očkování

14.02.2014 14:51

S rostoucím pohybem českých turistů po světě se zvyšuje riziko jejich nákazy smrtelnými chorobami. Lékaři proto varují: pobyt v exotických zemích může být spojen se smrtelnými riziky. Jedním z nich je mimo jiné nákaza vzteklinou. Přitom lze před cestou získat účinnou ochranu.

Turisté za exotikou podceňují riziko vztekliny, nemocnice doporučuje očkování
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

„Počet výjezdů našich občanů do zahraničí se zvyšuje, ať už jde o cesty pracovní, studijní nebo turistické. Tím, jak se začínáme lépe orientovat ve světě, přibývá zejména v turistice počet lidí, kteří si cestu zařizují a plánují sami. To ale bez znalosti místního prostředí může logicky přinést významná rizika,“ uvedla vedoucí lékařka Očkovacího centra při Infekčním oddělením Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Iva Šípová.

Stále více českých turistů míří do oblastí Thajska, Vietnamu, Kambodži, Barmy a podobně, z medicínského pohledu rizikových destinací. Hojně navštěvovanými lokalitami v zimních měsících jsou Indonésie, Malajsie, Filipíny, v nichž se člověk podrobuje smrtelným hrozbám, kterým ovšem lze úspěšně čelit a připravit se na ně.

„Při cestách do těchto oblastí je doporučeno očkování proti žloutence typu A i B, břišnímu tyfu, ojediněle i choleře. Velmi podceňované je ale právě očkování proti vzteklině. Zřejmě kvůli tomu, že díky skvělým výsledkům vakcinace volně žijících i domácích zvířat nebyl za posledních nejméně deset let u nás přenos na člověka zaznamenán,“ zdůraznila MUDr. Šípová. V tropických oblastech ale umírají ročně na nákazu vzteklinou desetitisíce lidí. A turisté mohou být mezi nimi.

Problém mohou představovat psi, kočky, různí hlodavci a opice. Při pokousání těmito tvory se virus vztekliny velmi rychle dostává do těla postiženého a vzhledem k nevyléčitelnosti tohoto onemocnění končí bez včasného podání kvalitní vakcíny a antiséra vždy smrtí. A to zpravidla během dvou až tří měsíců, v krajním případě do dvou týdnů. Jedinou bezpečnou ochranou je preventivní očkování. Zájemci o ně se mohou nechat po dohodě s lékaři naočkovat před cestou. První tři dávky je třeba začít podávat asi šest týdnů před odjezdem v průběhu jednoho měsíce. Pak je cestovatel zcela bezpečně chráněn na celý rok. Poté stačí jedna dávka a ochrana se prodlužuje o dalších pět let. Po této době je vhodné očkování opakovat. Současná medicína přitom využívá moderní vakcíny, které se téměř bezbolestně aplikují do svalu paže a nemají vedlejší účinky.

Další hrozbou při cestách do exotických zemí může být malárie, horečka dengue a další onemocnění. Před odletem je tak dobré poradit se s odborníkem. „Naše centrum je zaměřeno především na očkování a poradenství před výjezdy do zahraničí. Včetně veškerého rozsahu očkovacích látek jsme schopni kvalifikovaně poradit a vybavit cestovatele mezinárodním průkazem, doporučit a předepsat případné potřebné preventivní léky proti malárii,“ doplnila lékařka.

Ordinační hodiny takzvaného očkovacího centra jsou pravidelné. Specialisty lze navštívit každou středu od 7 do 9 hodin a potom od 14 do 16 hodin. Očkovací centrum je umístěno v poradně Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice v pavilónu E (vchod je v přízemí infekčního oddělení směrem od centrálního pavilonu, takže zájemci nemusejí procházet přes ambulanci). Informace lze získat i telefonicky na čísle vedoucí lékařky: 387 874 661(2) či na její emailové adrese sipova@nemcb.cz.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…