Turisti na Šumavě fotí své plyšáky, ti se stěhují na e-hop

07.11.2013 12:40

Turisté, kteří dorazí na Šumavu, mají nový koníček – fotí po Šumavě originální plyšáky - 13 druhů původních šumavských druhů živočichů z produkce Správy NP a CHKO Šumava. Kvůli obrovskému zájmu se také od poloviny listopadu nově objeví na e-shopu. Výtěžek z prodeje pomůže při péči o zraněná zvířata ve stanici pro handicapovaná zvířata na Klášterci. Z plyšáků se budou radovat i nemocné děti v motolské nemocnici.

Turisti na Šumavě fotí své plyšáky, ti se stěhují na e-hop
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Plyšáci jsou vyprodaní! Takové cedulky by mohly viset na dveřích většiny Informačních středisek Správy NP a CHKO Šumava. 13 druhů původních šumavských druhů zvířat v plyšovém provedení - rys, vydra, veverka, netopýr nebo tetřev - se na íčkách prodávaly zhruba dva týdny. Zájem o ně byl ohromný a šokující. Za tu dobu téměř zmizeli z pultů. „Naši plyšáci jsou jednoznačně hitem začátku letošního podzimu na Šumavě. Je vidět, že takový artikl na našich střediscích chyběl. V nabídce jsme neměli dárek, který si s radostí koupí nejčastější návštěvník Šumavy, kterým jsou rodiny s dětmi,“ uvádí Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

Plyšáci se budou po doplnění zásob dále prodávat na informačních střediscích, ale od 18. listopadu se nově postěhují také na e-shop (http://eshop.npsumava.cz). K mání tu budou také nové druhy – jako například jelen, medvěd nebo divoké prase. I když se plyšáků prodávají stovky, výtěžek z prodeje není důležitý. „Není nad rozzářené oči malých spokojených dětí. Peníze z prodeje plyšáků jdou na péči a krmení pro handicapovaná zvířata v naší záchranné stanici v Klášterci u Vimperka,“ říká Petra Střelečková, vedoucí šumavských informačních středisek.

Majitelé šumavských plyšáků si navíc našli i novou zábavu – tzv. plyšovou turistiku. Plyšáci začali se svými majiteli po Šumavě cestovat. Turisté si je berou na oblíbená místa šumavské přírody, kde si je fotografují. Na tento zbrusu nový koníček okamžitě zareagovalo marketingové oddělení Správy NP a CHKO Šumava, které založilo facebookovou stránku Plyšáci na Šumavě, na kterou každý den přibývají fotografie originálních šumavských plyšáků z těch nejhezčích míst Národního parku Šumava. Autoři nejzajímavějších snímků se mohou těšit na odměnu. „Milovníci plyšáků a Šumavy mohou fotit během celého podzimu až do 30.listopadu. Poté odborná porota vybere deset snímků. Jejich autoři dostanou plyšáka podle vlastního výběru,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava s tím, že snímky lze zasílat i na email: sumava@npsumava.cz.

Z plyšáků se budou v lednu radovat i děti, které se léčí v Motolské nemocnici. „Na začátku tohoto roku jsme do Motola vezli knížky šumavských pohádek Matýskovo putování. Teď odvezeme dětem naše plyšáky,“ uzavírá Pavel Pechoušek.

Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava

Z nudně negativního kůrovcového tématu tvoříme pozitivní obraz Šumavy. Nikoho nezajímají nesmyslné půtky o kácení stromů nebo o procentech první zóny, ale každý se rád pobaví a pomazlí s plyšákem. Naší strategií je vyrazit vstříc k lidským srdcím, kam musíme donést pozitivní poselství. Nyní jsou těmi pozitivními posli plyšáci, kteří budou díky e-shopu snadno reprezentovat Národní park Šumava i v Praze, Brně nebo Ostravě. Věříme, že to rodiny osloví a že se na živá zvířata a krásnou přírodu budou chtít na Šumavu jet podívat i ti, které by to jinak nenapadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…