Turistický spolek Lipenska: Odkaz Adalberta Stiftera žije

27.08.2017 18:22

V sobotu 26.8. uplynulo přesně 140 let od odhalení obelisku Adalberta Stiftera nad Plešným jezerem. Adalbert Stifter (1805–1868) byl česko-rakouský spisovatel, malíř, pedagog a básník Šumavy. Byl spojovatelem obyvatelstva i kultur na česko-německo-rakouském trojmezí a milovník šumavské přírody. Že jeho odkaz žije dodnes, se přesvědčilo přes 50 účastníků sobotní akce nazvané Znovuodhalení obelisku Adalberta Stiftera po 140 letech, kterou uspořádal Turistický spolek Lipenska.

Turistický spolek Lipenska: Odkaz Adalberta Stiftera žije
Foto: Jiří Mánek
Popisek: Obelisk Adalberta Stiftera nad Plešným jezerem

Přes 50 lidí z Čech, Německa a Rakouska dorazilo v sobotu 26.8. v pravé poledne k obelisku Adalberta Stiftera nad Plešným jezerem, aby si připomněli význam života a díla rodáka z Horní Plané. Akci uspořádal Turistický spolek Lipenska za účasti partnerů, kterými byly obce Stožec, Nová Pec, Horní Planá, Frymburk a Benešov nad Černou, dále Nemocnice České Budějovice a zejména Regionální muzeum v Českém Krumlově. Záštitu nad akcí převzala hejtmanka Jihočeského kraje paní Ivana Stráská.

Slavnostní řeči pronesli starostové tří zemí, Walter Bergmann z německého Neureichenau, Michael Leitner z rakouského Schwarzenberg am Böhmerwald a Jiří Hůlka z Horní Plané. Všichni účastníci obdrželi pamětní list, ze kterého o historii výstavby obelisku četla text Dr. Raimunda Paleczka paní Anna Knechtel z mnichovského spolku Adalberta Stiftera. Prastrýc Dr. Paleczka byl rodákem z Jeleních Vrchů a jedním ze čtyř stavitelů obelisku.

Mezi účastníky, kteří došli k památníku na skalní stěně nad Plešným jezerem, byly i sedmdesátníci. Nejstarší účastnicí byla 77 letá Gertrud Hochholdinger z rodiny, která vlastnila a provozovala turistickou chatu na Plešném jezeře. Tzv. Lucemburská chata byla na hrázi jezera postavena v roce 1911, po roce 1948 ji zabrala Pohraniční stráž a v roce 1989 byla zbořena. Paní Hochholdinger přijela na slavnost až od Norimberka a výlet nad Plešné jezero si v doprovodu své vnučky dopřála jako narozeninový dárek. Sama šla kamenitou cestou pěšky z Třístoličníku k obelisku a zpět, celkem 15 km.

"Byl to moc príma den, s báječným počasím a skvělou atmosférou. Nebývá často, že se lidé tří zemí plahočí takovou dálku, aby se uprostřed přírody daleko od civilizace sešli a společně vzpomněli na významného člověka. Dnešní den nám všem ukázal, že odkaz Adalberta Stiftera, láska k přírodě a především porozumění mezi národy žije dodnes," uzavřel Jiří Mánek, hlavní organizátor a předseda Turistického spolku Lipenska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…