Turnaj olympijských nadějí ukázal dobrou práci trenérů volejbalu

10.10.2016 14:09

V Českých Budějovicích se představili hráči i hráčky, kterým patří budoucnost.

Turnaj olympijských nadějí ukázal dobrou práci trenérů volejbalu
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Jihočeským volejbalovým kadetkám se v reprezentaci daří.

Podpora volejbalu v Jihočeském kraji není náhodná. Za posledních 20 let se zde vytvořila silná tradice bojů mužů z VK Jihostroj České Budějovice o tuzemský titul a také ženy v jižních Čechách u sítě za stejnou dobu o dost přidaly. V Českých Budějovicích se letos podruhé uskutečnil mezistátní Turnaj olympijských nadějí, který byl podpořený i z programu Jižní Čechy olympijské.

„Letošní Turnaj olympijských nadějí u nás hráli kluci a holky z kategorie kadetů, kteří budou mít v prosinci a lednu kvalifikace na mistrovství Evropy své kategorie. Turnaj se pořádá pravidelně v jedné ze zemí Visegrádské čtyřky. Pokud některý celek z Maďarska, Polska, Slovenska nebo od nás neakceptuje účast, jsou pozvané další státy,“ přiblížil organizaci šéftrenér mládeže VK Jihostroj Vojtěch Zach. Připomněl, že před dvěma lety se v českobudějovické hale hrál stejný turnaj, tehdy se však představili jen kadeti. Letos přibyly kadetky a organizace byla náročnější.

Určitě se však vyplácí takové turnaje pořádat. Přehlídka nadějí tuzemského i zahraničního volejbalu zároveň nabízí skauting. „Jistě díky turnaji máme větší přehled o hráčích i hráčkách nejen od nás, ale i z dalších zemí, které u nás turnaj odehrály,“ konstatoval šéftrenér Zach. Připomněl, že pro zúčastněné země je turnaj přípravou se vším všudy. Je to kopie kvalifikace a mladí si zvykají na režim i atmosféru.

Řada nadějí tuzemského volejbalu je z jihočeských klubů

Práce s volejbalovou mládeží je vidět. Širší reprezentační výběry v obou kategoriích jsou plné jmen z jihu Čech. Mezi kadetkami si celkové vítězství v turnaji vychutnala blokařka Veronika Dudová z VK ČEZ České Budějovice. O účast z různých důvodů včetně zranění přišly smečařka Lenka Knorová, blokařka Terezie Pavcová, další smečařka Helena Harrisová. Vesměs nyní hrají za VK ČEZ, začínaly však v menších klubech, kde se u sítě dobře pracuje s dětmi. Knorová a Harrisová jsou z Hlincovky, Pavcová z VSK Český Krumlov.

Úspěšní jsou i kadeti. Tentokrát jich bylo ve výběru pět. Klíčovými hráči tuzemské reprezentace kadetů jsou i univerzál Marek Šotola, smečař Filip Humler a blokař Josef Polák. Všichni tři jsou dvoumetroví a mají svoji perspektivu. V širší nominaci byli i další smečař Martin Jindra a libero Matyáš Janda. Všichni působí ve VK Jihostroj, kde hraje ženská složka pod názvem VK ČEZ.

„Účast našich hráčů na akcích reprezentace se promítá už i do kádru A-týmu v extralize. Například letos zjara, kdy řádily příušnice, v závěru sezony pravidelně nastupoval nahrávač Kristián Červinka, který je v kádru A-týmu druhou sezonu. Na šanci čeká další nahrávač Petr Novák. Zatím působí mezi muži v B-týmu VK EGE a hraje i za juniory. Oba nás naposledy reprezentovali na mistrovství Evropy juniorů v Bulharsku,“ upřesnil Vojtěch Zach.

VK Jihostroj České Budějovice pořádá ve své novodobé historii mezistátní klání velice často. Zasahuje do všech kategorií vyjma zápasů reprezentace žen, které se hrávají nejčastěji v baště ženského volejbalu v Brně. Jihostroj pořádal mezistátní turnaje v žákovských kategoriích, s kadety i kadetkami, juniorkami, juniory i muži. Od doby, kdy se česká reprezentace mužů vrátila do Světové ligy, se její zápasy hrají každý rok i v českobudějovické Budvar aréně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…