Tuzemští rapeři se popasovali s odkazem Jana Husa. Pro ČT zhudebnili jeho myšlenky

30.05.2015 12:00

Česká televize, u příležitosti premiéry trilogie Jan Hus režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové, oslovila vybrané zástupce tuzemské rapové scény s návrhem zhudebnění známých myšlenek a citátů Jana Husa. Na čtyři nové videoklipy v podání Bonuse, Kata, Lipa a skupiny Kyklos Galaktikos se mohou diváci od dnešního dne podívat na webových stránkách České televize.

Tuzemští rapeři se popasovali s odkazem Jana Husa. Pro ČT zhudebnili jeho myšlenky
Foto: Archiv
Popisek: Mistr Jan Hus

„Když jsme se zamýšleli nad tím, který hudební styl se zaštiťuje pravdou a bojem za ni, kteří hudebníci jsou kazateli pro dnešní mládež, napadli nás rappeři,“ říká výkonný ředitel Nových médií České televize Pavel Kohout.

V rámci konceptu raper versus Hus vybídla Česká televize zástupce tuzemské rapové scény k tomu, aby na předem definované stopáži přišli s vlastní hudební a textovou interpretací dané Husovy myšlenky. Vznikly tak písně Terapie (Lipo versus Hus), Nádražák (Bonus versus Hus), Díky Mistře (Kato versus Hus) a Pravdou živi (Kyklos Galaktikos versus Hus), jejichž předobrazem byly například citáty: „Co víme, je zcela nepatrným zlomkem toho, co nevíme“ nebo: „Užitečnou myšlenku jsem sobě oblíbil abych abecedu latinskou nějak dohromady stáhl, by se jí ku psaní českého užiti mohlo“.

Čtyři nové klipy je možné zhlédnout na webových stránkách České televize, pod odkazem: www.ceskatelevize.cz/rap-hus

„Bylo jasné, že jakmile by člověk chtěl rigidně zrapovat Husovy myšlenky, výsledek by vyzněl trapně. Na Husovi mě nejvíce zajímalo téma, které s jeho osobou významně souvisí, ale zároveň ho, myslím, přesahuje a činí tak univerzálním. Tím tématem je život v pravdě, který se opírá o silné vnitřní přesvědčení a vlastní svědomí,“ říká k uchopení písně raper Lipo. „Já jsem si vybral téma, které v podstatě relativizuje pravdu. Vzpomněl jsem si na písníčku Rozhovor s nádražákem od Slávka Janouška, která se mi vždycky líbila, a velmi volně na ní navázal. Psal jsem o tom, jak se pravda mění, ať osobní, ideologická nebo vědecká, vždycky je to ta pravá a jediná pravda. S odstupem můj nádražák konstatuje, že na světě je pravdy už tolik, že neví čemu věřit,“ komentuje ztvárnění Husova tématu raper Bonus.

„Snažili jsme se vyhnout zbytečnému poučování. Mnohem víc nás zajímá, jak se nakládá s odkazem někoho tak významného, jako byl Jan Hus, ex post. Například dezinterpretace a manipulace informací je pro nás zajímavé aktuální téma,“ shrnují Jan Burian ml. a Jaroslav Hrdlička z Kyklos Galaktikos.

Jan Hus, jeden z největších projektů České televize letošního roku, režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové, se na obrazovkách ČT1 objeví o posledním květnovém víkendu, vždy od 20.00 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…