Tvář průmyslové doby: Poldi – lidé a jejich továrna

05.12.2017 18:37

Výstava Národního technického muzea „Tvář průmyslové doby. Poldi – lidé a jejich továrna“ představuje výběr z fotografických archivů Poldiny huti v Kladně. Ilustruje stoletou historii významného průmyslového podniku a industriální doby a zároveň společenské uplatnění klasické černobílé fotografie ve stejném období.

Tvář průmyslové doby: Poldi – lidé a jejich továrna
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Fotografické archivy Poldiny huti obsahují přibližně 10 000 negativů, většinou skleněných desek, později negativů na plastové podložce. Fotografie dokumentují všechny aspekty rozvoje a činnosti podniku – záběry provozů a výrobků včetně rozsáhlé technické dokumentace, zahraničních zastoupení a skladů, ukazují i společenské zákulisí výroby a fotografické portréty zaměstnanců. Za pozornost stojí i svébytný fotografický pohled a estetická kvalita některých fotografií.

Výstava je příležitostí nahlédnout do unikátního obrazového svědectví archivů Poldiny huti, které má v tomto rozsahu nejen vysokou dokumentární hodnotu z hlediska historie průmyslové výroby a společenských změn, ale ukazuje i možnosti, jaké nám dnes dává odborná kurátorská a restaurátorská práce s archivem historického fotografického materiálu.

Výstava NTM je jedním z výsledků výzkumného úkolu „Historický fotografický materiál – identifikace, dokumentace, interpretace, prezentace, aplikace, péče a ochrana v kontextu základních typů paměťových institucí“ (DF13PO10VV007), který je podporován z programu NAKI Ministerstva kultury ČR.

Výstava se koná do 11. března 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…