Týden české ekonomické diplomacie vyvrcholil konzultacemi s exportéry

29.06.2015 13:32

Bezmála 500 společností využilo v rámci více než 3000 bezplatných konzultací možnosti prodiskutovat své záměry a aktivity s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade.

Týden české ekonomické diplomacie vyvrcholil konzultacemi s exportéry
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Týden české ekonomické diplomacie se ve dnech 24. - 25. 6. zaměřil na individuální exportní konzultace. Uskutečnilo se přes 3000 osobních jednání představitelů českých firem se zástupci české ekonomické diplomacie a ředitelů zahraničních kanceláří CzechTrade. Prezentací se rovněž zúčastnili specialisté Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zahraničních věcí. Zájem se tradičně soustředil zejména na velké trhy jako je Rusko, Německo, Čína, USA a Vietnam, ale zájem exportérů se zaměřil i na zajímavé a rostoucí trhy Afriky a Asie.

"Chci zde jasně říci, že podpora exportu je pro mne a MPO jednou z hlavních priorit – i s odkazem na realizaci programového prohlášení vlády. Jsem přesvědčen, že peníze vložené na podporu exportu, jsou dobře investované prostředky. Naším úkolem je vybrat takové projekty a programy, které budou přinášet konkrétní a rychlé výsledky a zároveň o ně bude zájem mezi českými firmami. Programy, které jsme za poslední rok nastavili, jsou v souladu se zmíněným principem. Chci zde zdůraznit, že u všech změn v podpoře exportu budeme v maximální možné míře reflektovat přání a potřeby českých firem," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Konzultace s exportéry, stejně jako celý týden, se nesly ve znamení obnovené spolupráce mezi MPO a MZV. Díky příznivému prostředí se v posledním roce podařilo na poli státní podpory exportu realizovat řadu novinek a změn ve prospěch českého exportu. Šlo především o rozšíření servisu exportérům ze strany státu formou nabídky nových služeb a poskytování základních standardních služeb zdarma. Bylo zřízeno společné Klientské centrum pro export a rozšířeno elektronického sdílení informací ve společném informačním prostoru a na oficiálním portálu pro podnikání a export www.businessinfo.cz.

„Spolupráce MZV, MPO a CzechTrade přináší ovoce, do centra zájmu státní podpory exportu se vrátil český export a vystřídal zbytečné spory minulých let,“ řekl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa v souvislosti s  konzultacemi pro české exportéry. „Dalším krokem bude, kromě posilování jednotné zahraniční sítě, i standardizace kvality služeb. V tomto vidím cestu k maximalizaci využitých příležitostí na zahraničních trzích,“ dodal náměstek Tlapa.

Úspěchy a efektivitu zahraničních kanceláří agentury CzechTrade dokládají i stoupající finanční prostředky, které díky kvalitnímu zastoupení agentura CzechTrade v minulých letech získala. Celkové náklady na provoz všech zahraničních kanceláří CzechTrade tvoří zhruba 150 milionů korun ročně. Proti tomuto výdaji byly například v roce 2013 potvrzeny tzv. Úspěšné případy českých exportérů v hodnotě převyšující 1,7 miliardy korun. V roce 2014 dosáhla agentura na rekordní úspěch, kdy byly exportéry potvrzeny Úspěšné případy v hodnotě přesahující dokonce 6,8 miliardy korun. Roční náklady na kompletní provoz jedné zahraniční kanceláře CT přitom neustále klesají. Za loňský rok činila tato hodnota zhruba 3 miliony korun.

"Dle mých posledních informací se jednání účastnilo téměř 500 firem, svědčí to o rostoucím zájmu a rostoucí průmyslové výrobě i rostoucí ekonomice, jako ministr průmyslu a obchodu to vnímám s uspokojením, ale je to svým způsobem i impuls ke zvýšení našich aktivit – mám na mysli např. podporu exportu v regionech ČR, zde cítím určité rezervy, o kterých v tuto chvíli jednáme s podnikatelskými reprezentacemi," dodal ministr Mládek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si je plně vědomo odpovědnosti za podporu exportu. Ve spolupráci s ostatními resorty, zejména s Ministerstvem zahraničních věcí, se podařilo na poli státní podpory exportu realizovat obnovení spolupráce mezi MZV a MPO, rozšíření servisu exportérům ze strany státu a posílení zahraniční sítě. S rozšiřováním souvisí i průběžné vyhodnocování činnosti stávajících zastoupení a jejich eventuální realokace – zastoupení chceme držet jen tam, kde budou existovat hmatatelné výsledky jejich činnosti a kde bude viditelný zájem českých firem, což se nám zatím 100% daří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…