Týden mozku umožnil posluchačům nahlédnout do světa neurověd

29.03.2015 22:03

Ústav experimentální medicíny AV ČR zorganizoval letos v březnu již 17. ročník přednáškového cyklu Týden mozku, který představil nejnovější poznatky současného výzkumu z oblasti neurověd. V celosvětovém měřítku akci v Evropě koordinuje European Dana Aliance for the Brain (EDAB) a na americkém kontinentě Dana Aliance for Brain Initiatives.

Týden mozku umožnil posluchačům nahlédnout do světa neurověd
Foto: AV ČR
Popisek: Budova AV ČR

V rámci jednoho týdne na půdě Akademie věd ČR v Praze 1 představilo prezentace třináct předních specialistů z České republiky zabývajících se činností mozku, jeho léčbou a funkcemi, aby předali své poznatky studentům středních škol a široké veřejnosti. Mezi významné odborníky, kteří v přednáškovém cyklu vystoupili, patří přední odbornice v oblasti kmenových buněk u nás, prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., z Ústavu experimentální medicíny AV ČR (ÚEM AV ČR) – promluvila na téma: Kmenové buňky v léčbě onemocnění mozku.

Další z odborníků, prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc., z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pohovořil na aktuální téma: Duševní poruchy a společnost. Diskuse se také rozpoutala po přednášce na téma Jak náš mozek vnímá zvuk, o kterém hovořil prof. MUDr. Josef Syka, DrSc., rovněž z ÚEM AV ČR. Moderní léčbu chronické bolesti odborně rozebral prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., předseda České lékařské akademie. Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., z Národního ústavu duševního zdraví vystoupil s přednáškou Neurobiologie schizofrenie. Přední odbornice na roztroušenou sklerózu prof. MUDr. Eva Havrdová, CSc., se zabývala na přednášce tématem, zda je roztroušená skleróza civilizační chorobou. Také další odborníci se podělili o nové poznatky v oblasti výzkumu v oblasti mozku.

Zájem ze strany posluchačů mnohdy překračoval kapacitu sálů. Do budovy Akademie věd ČR se vydávali studenti z pražských i mimopražských středních škol, kteří si nechtěli nechat ujít tuto jedinečnou příležitost. Přednášek se zúčastnilo celkem 1 894 návštěvníků. Rovněž média projevila o tuto akci značný zájem. Během celého týdne, kdy se Týden mozku konal, se zprávy o něm objevily jak v České televizi, tak v rozhlase i tištěných médiích. Tradici konání Týdne mozku v České republice inicioval a založil český neurovědec, zabývající se výzkumem sluchu, profesor Josef Syka poprvé v roce 1998. Organizačně akci zajišťovalo Středisko společných činností Akademie věd ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …