Týden radosti a jednoty napříč veřejností podpořila i Nadace ČEZ

01.06.2015 18:05

Nejznámější a největší romský festival na světě Khamoro má za sebou svůj 17. ročník. Na pražské náplavce například vystoupili Mário Bihári, Vladimír 518 či uskupení Terne Čhave. Koncerty, vernisáže, workshopy i přehlídky probíhaly celý minulý týden, přičemž o víkendu vyvrcholily závěrečným galakoncertem v klubu SaSaZu. Bohatý kulturní program festivalu, nad nímž převzal záštitu například předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, podpořila Nadace ČEZ částkou 150 tisíc korun.

Týden radosti a jednoty napříč veřejností podpořila i Nadace ČEZ
Foto: cez.cz
Popisek: Festival Khamoro.

Kromě Prahy proběhl Festival Khamoro 2015 také v Plzni. Na obou místech se přitom představili špičkoví umělci z celého světa, kteří zastupují romskou kulturu a umění v mnoha jeho různých podobách. „Přijeli k nám zástupci tradiční romské hudby i proslulého gypsy jazzu a hip hopu. Návštěvníci si mohli zatančit a zazpívat na plánovaných workshopech, romské výtvarné a fotografické umění bylo k vidění na početných vernisážích a přednáškách, a to na různých místech v Praze a Plzni -  v ulicích, klubech, kostelích, prostě tak, aby měl každý pořádané akce na dosah,“ ohlédla se za festivalem výkonná ředitelka pořádající organizace SLOVO 21 Jelena Silajdžić.

V rámci 17. ročníku Khamoro nechyběly ani tradičně oblíbené defilé umělců v historickém centru Prahy a závěrečný galakoncert v pražském SaSaZu, na němž vystoupilo několik českých i zahraničních hudebních interpretů v čele s Věrou Bílou.

Název Khamoro znamená v překladu sluníčko a snaží se stejně jako celý festival symbolizovat týden radosti a jednoty napříč širokou veřejností. Prezentuje romskou kulturu a umění na nejvyšší úrovni a zároveň vytváří prostředí pro diskuzi v řešení integrace menšin do majoritní společnosti. Nadace ČEZ přitom podpořila konání festivalu v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů.

„Festival Khamoro každoročně přináší to nejlepší ze světové hudby, tance i výtvarného umění a zároveň vytváří platformu pro začlenění romské kultury do života české společnosti. Proto jsme organizaci jeho sedmnáctého ročníku neváhali podpořit,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…