Tým ministra Dienstbiera se v Mostě setká se zástupci bytového družstva Krušnohor

11.10.2015 16:01

Náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR Martina Štěpánková, náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Marek Ondroušek a ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek se v pondělí 12. října setkají v Mostě se zástupci bytového družstva Krušnohor, aby hovořili o důvodech petice a stížnostech, které zástupci bytového družstva Krušnohor posílali ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřímu Dienstbierovi. Ten přijede na Ústecko a Mostecko na pracovní návštěvu ve středu 14.10.

Tým ministra Dienstbiera se v Mostě setká se zástupci bytového družstva Krušnohor
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Předsedové samospráv a společenství vlastníků bytů v domech, které spravuje toto bytové družstvo, iniciovali v březnu tohoto roku petici, ve které upozorňovali předsedu vlády na situaci v bytech na litvínovském sídlišti Janov. Premiér Sobotka i ministr Dienstbier na tuto petici písemně odpověděli. V dubnu na ni navázala petice obyvatel domů vlastněných tímto družstvem ve městě Most. Zástupci Sdružení vlastníků bytových jednotek v Mostě také sepsali v červenci tohoto roku dopis adresovaný předsedovi vlády a ministrovi pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, ve kterém je žádali o podporu a kriticky hodnotili chování některých nájemníků, kteří bydlí v bytech spravovaných tímto družstvem, ovšem ve vlastnictví soukromých majitelů. Petice obsahuje stížnosti na nepořádek, hluk, časté návštěvy v domech. Zástupci bytového družstva žádali v dopise premiéra i ministra o to, aby mohli mít  jako Sdružení vlastníků bytových jednotekt rozhodovací právo v  tom, kdo bude v domech bydlet a kdo ne. Požadalovali také  "změny v legislativě, které by umožnily vyčlenit ze slušné společnosti nepřizpůsobivé jedince".

Město Most ukončilo spolupráci s Agenturou po čtyřleté spolupráci na konci roku 2012. Nyní  zvažuje, že se přihlásí do výběrového řízení pro 4. vlnu obcí a měst, které  budou vybírány pro spolupráci v rámci KPSVL (http://www.socialni-zaclenovani.cz/KPSVL). Město Litvínov obnovilo spolupráci s Agenturou v rámci KPSVL, schválilo strategický plán a připravuje první projekty.

Jako možný vhodný nástroj, který může pomoci ke zlepšení uvedených situací, se nabízí například využití domovníků, důsledné dodržování domovních řádů, dlouhodobější sociální práce s lidmi, kteří se nachází ve složité životní situaci, případně třetí stranou mediovaná setkání mezi nájemníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…