Tým silniční bezpečnosti: Za prvních pět měsíců letošního roku 192 mrtvých na českých silnicích

13.06.2016 12:29

Oproti roku 2015 to bylo o 19 méně, o 18 se však zvýšil počet těžce zraněných.

Tým silniční bezpečnosti: Za prvních pět měsíců letošního roku 192 mrtvých na českých silnicích
Foto: nadacebesip.cz
Popisek: Tým silniční bezpečnosti

Téměř třikrát vzrostl počet usmrcených cestujících v nákladních automobilech, o čtvrtinu více bylo mrtvých chodců. - Menší byl však počet obětí z řad pasažérů v  osobních automobilech a cyklistů. - Šestnáct mrtvých na dálnicích - jsou nejbezpečnější, nehody na nich však nejtragičtější. - V květnu zemřelo na silnicích Středočeského kraje 18 lidí, naopak ve třech krajích se neumíralo.

Od ledna do května letošního roku vyšetřovala Policie ČR celkem 38 574 dopravních nehod.Zemřelo při nich 192 osob, dalších 874 bylo zraněno těžce a 8 664 lehce. Oproti stejnému období roku 2015 došlo ke zvýšení počtu vyšetřovaných nehod (o 8,9 %), počtu těžce (o 2,1 %) i lehce zraněných (o 5,2 %). Naopak se snížil o rovných 9 procent počet usmrcených.„Snížení počtu obětí nehod je příjemným zjištěním. Bohužel však oproti vývoji do konce dubna meziročně narostl počet těžce zraněných,“ dodává Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Kdo nejvíce umíral a kdo způsobil největší počet smrtelných dopravních nehod

O čtvrtinu narostl počet obětí z řad chodců. Nicméně opravdu významný nárůst zaznamenaly statistiky u usmrcených cestujících v nákladních automobilech. Počet obětí se meziročně zvýšil z 5 na 14, tedy 2,8x. Naopak o čtvrtinu poklesl počet mrtvých pasažérů osobních automobilů a rovněž tak se významně snížil počet usmrcených cyklistů – o celou třetinu. Počet usmrcených jezdců na motocyklu se oproti roku 2015 zvýšil o jednu osobu na konečných 19.

Naopak nejvíce usmrcených mají na svědomí řidiči osobních automobilů. Celkem 119. Nicméně meziročně se jedná o snížení o čtvrtinu. Na vrub cyklistů bylo připsáno 5 mrtvých, i zde došlo k poklesu, a to dokonce o 50 procent. Zcela odlišná je bilance řidičů nákladních automobilů. Při jimi zaviněných nehodách zemřelo 35 lidí, o 19 (tedy o 119 procent) více než loni.  

To, že od nehod ujíždějí řidiči, kteří je zavinili, se již dávno stalo nedílnou součástí kultury na našich silnicích. Od ledna do května se tak stalo v 6 496 případech, což znamená meziroční nárůst o 7,8 procenta. Bohužel však při nich zemřelo 6 osob, o 4 více než v roce 2015.

Tradičně se bouralo i s alkoholem v krvi. Za prvních pět měsíců vyšetřovala Policie ČR 1 576 takových nehod. A došlo i na drogy, asistovaly při vzniku 101 nehod, v dalších 26 případech v kombinaci s alkoholem. Celkem si tak tyto nehody vyžádaly 11 lidských životů. Za povšimnutí stojí, že se oproti loňskému roku počet obětí snížil o 22.

O pětinu se zvýšil na 4 364 počet nehod zaviněných lesní zvěří či zvířaty„Jednalo se o každou devátou vyšetřovanou nehodu. Oproti loňskému roku již statistiky zaregistrovaly jednoho usmrceného,“ upozorňuje Roman Budský. 

Bezpečné dálnice? Ano, ale…

Oproti roku 2015 byla nižší pravděpodobnost usmrcení při vyšetřované nehodě, k níž došlo na komunikaci v ČR. Došlo totiž k významnému poklesu tzv. závažnosti (počtu usmrcených na jeden tisíc vyšetřovaných nehod) ze 6 na 5. Závažnost se snížila u nehod, ke kterým došlo na silnicích I., II. a III. třídy a rovněž tak na místních komunikacích. Naopak k téměř dvojnásobku narostlapravděpodobnost usmrcení při vyšetřované nehodě, ke které došlo na dálnici.

Dálnice jsou právem považovány za nejbezpečnější druh pozemních komunikací. Počty obětí nehod na ujetou miliardu kilometrů jsou cca 5x nižší, než činí průměr za všechny druhy pozemních komunikací. Například v roce 2012 zemřelo při dálničních nehodách na jednu miliardu kilometrů 2,6 osoby, průměr za silniční síť ČR činil 12,1. „Na druhou stranu se na dálnicích během prvních pěti měsíců letošního roku sice stala jen každá třicátá nehoda, zemřela při nich však každá dvanáctá oběť. Z meritu věci se na dálnicích méně bourá, následky však bývají závažné. Dobré je na to pamatovat zvláště teď, na začátku letní sezony, kdy se bude cestovat po dálnicích celé Evropské unie,“ konstatuje Roman Budský.

Nejvíce mrtvých ve Středočeském kraji, nejzávažnější nehody na Plzeňsku

Nejvíce obětí dopravních nehod zaznamenaly statistiky ve Středočeském kraji (40), s výrazným odstupem následovaly kraje Moravskoslezský kraj (24), Jihočeský (17) a Plzeňský s Pardubickým (shodně po 15 mrtvých). Naopak nejméně usmrcených bylo v Kraji Karlovarském (1),Libereckém (5) a Zlínském (6). Během května zemřelo nejvíce osob v kraji Středočeském (18), naopak kraje Karlovarský, Liberecký a Zlínský se mohou pochlubit nulovou bilancí

Pokud se jedná o závažnost dopravních nehod (počet usmrcených na 1 000 nehod vyšetřovaných Policií ČR), byla situace za prvních pět měsíců letošního roku nejhorší v Plzeňském, dále pak Jihočeském a Pardubickém kraji. Naopak nejmenší riziko usmrcení při nehodě hrozilo na Karlovarsku, v Praze, na Ústecku a Liberecku. Průměrně zemřelo v České republice 5 lidí na jeden tisíc vyšetřovaných nehod.



Kraj

Závažnost DN

Kraj

Závažnost DN

Plzeňský

12

Vysočina

5,7

Jihočeský

11

Jihomoravský

4,5

Pardubický

10,5

Zlínský

3,9

Středočeský

7,6

Liberecký

3,2

Olomoucký

7,4

Ústecký

3

Moravskoslezský

6,7

Praha

1,1

Královéhradecký

6,6

Karlovarský

1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…