Typové spisy v GINIS již od roku 2012

19.12.2019 8:24

Typové spisy jsou v poslední době stále více skloňované téma. V praxi se používají již dlouho, bohužel ale spíše podle zvykového práva a u každého původce či každé agendy trochu jinak.

Typové spisy v GINIS již od roku 2012
Foto: Gordic
Popisek: Gordic logo

První krok k jejich kodifikaci byl učiněn v první verzi Národního standardu pro elektronické systémy spisové služby (NSESSS) v roce 2009, s koncem přechodného období pro splnění požadavků k 1.7.2012.  

GINIS, zaručující svým uživatelům plný soulad s dotčenou legislativou, se stal prvním informačním systémem v České republice, který soulad s požadavky NSESSS, deklaroval a naplnil. První praktické odezvy dávaly tušit, že oblast Typových spisů nebyla v NSESSS zakotvena bez problémů. Zástupci GORDIC se aktivně od počátku zapojili do pravidelných jednání odborného týmu k úpravám NSESSS. Ve spolupráci s dalšími odborníky Ministerstva vnitra ČR, Národního archivu i jiných dodavatelů docházelo ke zpřesňování požadavků NSESSS. Národní standard prošel za poměrně krátkou dobu několika novelizacemi, což se projevilo i ve změnách v oblasti řešení Typových spisů.

Uživatelé si však vždy mohou být jisti, že systém GINIS je v rámci legislativního upgrade průběžně udržován v plném souladu s měnící se legislativou i s novelami NSESSS. Soulad s požadavky NSESSS je navíc deklarován i získáním Certifikátu vhodného dodavatele a jeho úspěšnou pravidelnou recertifikací formou dozorových auditů.

/getmedia/87e1b171-c41f-46a5-a03d-c5875fb04824/cert-spis.jpg
Certifikát vhodného dodavatele Spisové služby udělený společnosti GORDIC.

Použití Typových spisů není samozřejmě jen o naplnění povinných požadavků, ale také o uživatelské přívětivosti. I tato otázka aktivně diskutována s uživateli GINIS i dalšími odborníky. Významně si ceníme praktických připomínek zástupců Národního archivu a Archivu hl. města Prahy. Úpravy na základě takto získané zpětné vazby jsou zahrnovány do pravidelných upgrade GINIS. Pokud se jakýkoliv původce rozhodne pro praktické využití Typových spisů v souladu s NSESSS při správě svých dokumentů, může si být jist, že systém GINIS je tou správnou volbou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…