U příležitosti 240. výročí otevření klementinské knihovny pro veřejnost připravila Národní knihovna ČR výstavu

05.02.2017 16:31

Návštěvníci si budou moci prohlédnout originály dokumentů, například oznámení Josefa II. a Marie Terezie o ustavení veřejné knihovny či řád pro návštěvníky čítárny z listopadu 1785.

U příležitosti 240. výročí otevření klementinské knihovny pro veřejnost připravila Národní knihovna ČR výstavu
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Výstava, která je zdarma zpřístupněna od 9. 2. – 11. 2. 2017, představí v Zrcadlové kapli Klementina originál vyhlášky Josefa II. a Marie Terezie o ustavení veřejné knihovny, plán přízemí Klementina z druhé poloviny 18. století, oznámení tehdejšího ředitele knihovny o otevření knihovny a provozu dvou veřejných čítáren a další dokumenty, které provázely zahájení provozu veřejné knihovny.

Výstavou chceme připomenout významný akt, kdy Klementinum, které je centrem české vzdělanosti již od 14. století, bylo zpřístupněno pro širokou veřejnost a ne jen pro řádové bratry jezuitského řádu a univerzitní studenty,“ říká Petr Kroupa, ředitel Národní knihovny. 

Dvorský dekret, kterým oficiálně potvrdila spojení čtyř velkých knihovních celků v novou, veřejnou c. k. Universitní knihovnu, jejímž sídlem se stalo Klementinum, vydala Marie Terezie na popud Františka Josefa hraběte Kinského 6. února 1777. Již na podzim téhož roku, čtyři roky poté, co byl papežem zrušen jezuitský řád, mohla knihovna začít sloužit prvním návštěvníkům.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…