ÚOHS: Evropská komise přijala změnu obecného nařízení o blokových výjimkách

22.05.2017 13:06

Dne 17. 5. 2017 Evropská komise schválila nová pravidla pro veřejnou podporu, na jejichž základě lze poskytovat podporu na přístavy a letiště bez předchozího souhlasu Evropské komise.

ÚOHS: Evropská komise přijala změnu obecného nařízení o blokových výjimkách
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Nová pravidla byla přijata v rámci změny stávajícího nařízení o blokových výjimkách, známého jako GBER. Současně se zavedením nových kategorií podpor došlo ke změnám podmínek stávajících kategorií, a to oblasti kultury a regionální podpory.

V případě letišť mohou členské státy nově poskytovat investiční podporu regionálním letištím s objemem přepravy do tří milionů cestujících ročně. Podle odhadů Evropské komise se tímto způsobem usnadní investice do více než 420 letišť v celé Evropské unii.

Revidované nařízení rovněž umožňuje veřejným orgánům poskytovat provozní podporu ve prospěch malých letišť, tj. s objemem přepravy do 200 000 cestujících ročně. Malá letiště sice představují téměř polovinu všech letišť, ale na celkové letecké dopravy se podílejí pouze z 0,75 %. Tato letiště jsou významná pro konektivitu regionů, přitom jejich podpora nevede k narušení soutěže v rámci jednotného trhu Evropské unie.

Členské státy dále mohou poskytovat investiční podporu do výše 150 milionů eur u námořních přístavů a do výše 50 milionů eur u vnitrozemských přístavů. Nařízení umožňuje veřejným orgánům přispívat na náklady spojené s bagrováním v přístavech a přístupem k vodním cestám.

Změnou GBER došlo navíc ke zjednodušení několika stávajících podmínek. Zejména byly zvýšeny prahové hodnoty pro podporu v oblasti kultury a zachování kulturního dědictví a v případě víceúčelových sportovních zařízení.

Revize GBER dosud nenabyla účinnosti, stane se tak uplynutím 20 dnů od jejího zveřejnění v Úředním věstníku Evropské unie.

Znění revize GBER je na internetových stránkách Evropské komise k dispozici prozatím pouze v anglickém, francouzském a německém znění ZDE.

Česká verze by měla být dostupná přibližně za měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…