ÚOHS: Evropská komise vypočítala délku řízení chybně

14.03.2018 14:42

V minulém týdnu vydaná zpráva Evropské komise o progresu České republiky v rámci tak zvaného Evropského semestru obsahuje v části věnované přezkumu veřejných zakázek některé nesprávné údaje.

ÚOHS: Evropská komise vypočítala délku řízení chybně
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Samotný text Komise obsahuje principiálně dva číselné údaje, které se týkají rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve druhém stupni řízení. Jde o tvrzení, že Úřad v této fázi rozhoduje opožděně v 92 procentech případů, dále pak o tvrzení, že doba vydání druhostupňového rozhodnutí byla v roce 2017 průměrně 232 dnů. Uvedená čísla jsou však chybná a neodpovídají reálnému stavu.

Ve skutečnosti předseda Úřadu rozhodoval ve druhé instanci o rozkladech podaných v roce 2017 průměrně v pouhých 52 dnech od předání spisové dokumentace a lhůty byly dodržovány.

Úřad proto proti údajům obsaženým ve zprávě protestoval u Evropské komise, neboť poškozují jak práci ÚOHS, tak dobré jméno České republiky. Během komunikace se zástupci Komise se ukázalo, že Komise poněkud mechanicky a bez zohlednění specifik národního zákonodárství, kterými se práce ÚHOS nutně musí řídit, započítala do svých výsledků všechna druhostupňová rozhodnutí vydaná v roce 2017. Nebyly tak například vyřazeny mimo jiné případy projednávané i po několik let u správních soudů, přičemž tato doba projednávání byla zahrnuta do doby vydávání druhoinstančního rozhodnutí. Při posuzování překročení lhůty pak nebylo ani zohledněno, že ke lhůtě 60 dní je u druhostupňového řízení nutno přičíst ještě dalších 30 dní, během nichž se ověřuje, zda rozklad splňuje všechny náležitosti a předává se spis mezi instancemi.

Zmíněné nepřesné a zcela zásadním způsobem zkreslené údaje se pak v nutně stejně nepřesných souvislostech objevily i v médiích a staly se podkladem pro výroky, které kritizovaly práci ÚHOS. Vedení ÚHOS proto považuje za nutné ohradit se nejen v odborné rovině, ale i ve veřejném prostoru proti datům uváděným Evropskou komisí a proti výrokům, které byly na základě tohoto politováníhodného omylu publikovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…