ÚOHS: Lupkový kartel skončil díky leniency programu

18.01.2017 13:40

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zakázal svým pravomocným prvostupňovým rozhodnutím plnění zakázané dohody uzavřené mezi soutěžitelem České lupkové závody, za nějž byla účastníkem řízení společnost České lupkové závody, a.s. (dále jen ČLZ) a soutěžitelem KERA, za nějž byla účastníkem řízení společnost KERACLAY, a.s. (dále jen KERACLAY).

ÚOHS: Lupkový kartel skončil díky leniency programu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Cílem kartelové dohody byla ochrana zákazníků soutěžitele KERA před produkcí žáruvzdorných jílovců (lupku) z nového dobývacího prostoru Břežany II., součástí dohody byla limitace produkce, rozdělení zákazníků a stanovení cen. Společnosti KERACLAY byla za účast v kartelu uložena sankce ve výši 2 501 000 korun, soutěžitel ČLZ vyvázl bez pokuty, neboť v rámci leniency programu existenci zakázané dohody Úřadu nahlásil.

Uvedení soutěžitelé mezi sebou uzavřeli v období od 12. 2. 1999 do 27. 1. 2016 zakázanou a neplatnou dohodu, která měla za cíl narušení hospodářské soutěže na trhu žáruvzdorných jílovců (lupku) v surovém stavu na území České republiky. Kartelová dohoda ohrožovala po celou dobu své existence hospodářskou soutěž na daném trhu, a to prostřednictvím společně kontrolovaného podniku Svědčí Hůra, v jehož rámci mělo ke koordinaci chování dvou navzájem si konkurujících soutěžitelů docházet.

Zatímco společnosti ČLZ byla sankce zcela odpuštěna díky využití leniency, KERACLAY dosáhla 20% snížení sankce splněním podmínek pro narovnání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…