ÚOHS: Nová pravomoc Úřadu a novela zákona o platebním styku

13.01.2017 9:12

K zítřejšímu dni, tedy 13. 1. 2017, vstoupí v účinnost novela zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže získává tímto zákonem novou pravomoc týkající se oblasti poplatků za karetní platební transakce.

ÚOHS: Nová pravomoc Úřadu a novela zákona o platebním styku
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Novela je transpozicí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/751 ze dne 29. dubna 2015, o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce. Účelem nařízení je dosáhnout snížení poplatků za karetní transakce hrazené obchodníkem a podpořit kvalitu soutěžního prostředí. Důsledkem novely by mělo být snížení nákladů na platební transakce a vyšší transparentnost v oblasti platebních karet.

Nová pravomoc Úřadu se týká zejména povinností schémat platebních karet a zpracovatelů plateb, prováděných karetními transakcemi. Schémata platebních karet nesmějí uplatňovat územní omezení v licencích, na základě kterých banky vydávají platební karty, či diskriminovat banky, které se rozhodnou na platební karty umisťovat větší počet platebních značek. Zpracovatelé plateb pak jsou povinni zajistit oddělení svých aktivit od schémat platebních karet.

Úřad pro účely aplikace normy zintenzivní spolupráci s Českou národní bankou, které je svěřen dohled nad samotnou výší poplatků za karetní transakce a dalšími souvisejícími povinnostmi bank. Úřad bude rovněž spolupracovat s Českou obchodní inspekcí, která dohlíží na plnění zejména informačních povinností obchodníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…