ÚOHS: Plnění povinnosti transparentnosti. Nová povinnost poskytovatelů zveřejňovat určité údaje o podporách

17.06.2016 9:57

V rámci modernizace pravidel veřejné podpory, která proběhla v letech 2012–2014, zakotvila Evropská komise za účelem větší transparentnosti ve vztahu k poskytování podpor povinnost členských států zajistit, aby se na souhrnné internetové stránce věnované veřejné podpoře zveřejňovaly od 1. 7. 2016 údaje o režimech podpory a o jednotlivých podporách přesahujících svou výší limity stanovené v předpisech pro veřejnou podporu a údaje o jejich příjemcích.

ÚOHS: Plnění povinnosti transparentnosti. Nová povinnost poskytovatelů zveřejňovat určité údaje o podporách
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V rámci České republiky bude k plnění uvedené povinnosti transparentnosti využíván elektronický systém Evropské komise. Povinnost zapisovat požadované údaje se vztahuje na poskytovatele veřejné podpory. Zápis ze strany poskytovatele do systému Evropské komise bude probíhat na základě registrovaného dálkového přístupu. Zápis je nutno provést do šesti měsíců od poskytnutí podpory (tj. od vydání příslušného právního aktu), u daňových opatření činí lhůta jeden rok od data, k němuž se předkládá daňové přiznání.

Plnit povinnost transparentnosti je nutné v případě, že je opatření podpory (ad hoc podpora nebo režim podpory) oznámeno Evropské komisi podle vybraných předpisů, tj. oznámeno jako bloková výjimka nebo oznámeno v rámci notifikačního řízení Evropské komisi, a v rámci takového opatření je po 1. 7. 2016 poskytnuta jednotlivá podpora přesahující limit stanovený vybranými předpisy. Mezi vybrané předpisy patří např. nařízení Komise (EU) č. 651/2014, podle kterého je nezbytné plnit povinnost transparentnosti v případě, že je poskytnuta jednotlivá podpora přesahující 500 tisíc eur.

Úřad aktuálně připravuje metodiku k plnění povinnosti transparentnosti, která bude zveřejněna na jeho webových stránkách www.uohs.cz. Metodika bude do budoucna doplňována  podle aktuálních potřeb a vývoje této problematiky. O zveřejnění metodiky, stejně jako o dalších důležitých skutečnostech v souvislosti s povinností transparentnosti, bude Úřad informovat. Na stránkách Úřadu bude rovněž zveřejněn přístup do elektronického systému Evropské komise. Úřad proto doporučuje sledovat webové stránky Úřadu pro získání dalších informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…