ÚOHS: Pokuty za zakázané dohody v propojovacích smlouvách Vodafone a T-Mobile byly potvrzeny

10.01.2016 18:47

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl svým druhostupňovým rozhodnutím z 22. prosince 2015 rozklady mobilních telekomunikačních operátorů Vodafone Czech Republic a.s. a T-Mobile Czech Republic a.s. ve věci uložení opakované pokuty za protisoutěžní dohody o propojení sítí.

ÚOHS: Pokuty za zakázané dohody v propojovacích smlouvách Vodafone a T-Mobile byly potvrzeny
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Uvedené společnosti v letech 2000 – 2003 mezi sebou uzavřely a plnily smlouvu o propojení sítí, v rámci níž se dohodly, že budou realizovat propojení hovorů zákazníků svých sítí jen přímým propojením svých veřejných mobilních telekomunikačních sítí výhradně ve stanovených propojovacích bodech. Jednalo se tedy o vzájemnou výhradní spolupráci, jejímž prostřednictvím si obě společnosti poskytly pro přenos hovorů mezi svými sítěmi úplnou ochranu před konkurenčními poskytovateli, kterými byl v té době např. ČESKÝ TELECOM, a.s. či BT (Worldwide) Ltd. Tato podoba spolupráce pak fakticky představovala dohodu o rozdělení trhu a současně vytvářela překážku pro přístup dalších telekomunikačních operátorů k poskytování propojovacích služeb účastníkům řízení.

Společnosti Vodafone Czech Republic a.s. byla za protisoutěžní jednání uložena sankce ve výši 2 642 000 Kč, společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. pak 9 251 000 Kč.

Původní rozhodnutí v této věci vydal Úřad již v roce 2003, pravomocné pak o rok později. Správní soudy následně devět let projednávaly žaloby proti tomuto rozhodnutí. V únoru 2014 bylo původní rozhodnutí zrušeno Nejvyšším správním soudem s tím, že se nejedná o dohodu horizontální, nýbrž vertikální, a že Úřad nedostatečně odůvodnil výpočet tržních podílů účastníků. Právní názor soudů Úřad respektoval v nově vydaném rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…