ÚOHS: Předseda Rafaj potvrdil další pokutu pro České dráhy za nákup vlaků

24.12.2016 13:56

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj pravomocným rozhodnutím potvrdil v krátké době již druhou sankci pro společnost České dráhy za nákup vlakových jednotek. Pokuta ve výši 200 000 Kč byla uložena za chyby ve veřejné zakázce „Dodávka 31 dvouvozových motorových jednotek“.

ÚOHS: Předseda Rafaj potvrdil další pokutu pro České dráhy za nákup vlaků
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zadavatel se dopustil porušení zákona o veřejných zakázkách, když uzavřel s vybraným dodavatelem Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spółka Akcyjna Holding dodatek ke smlouvě, jenž měnil ustanovení týkající se smluvní pokuty. Zadavatel neměl být nově oprávněn požadovat smluvní pokutu za prodlení s dodávkou jednotky za dobu, kdy tato jednotka bude ve zkušebním provozu s cestujícími. Uvedeným dodatkem došlo k podstatné změně smlouvy a postup zadavatele mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Vybraný dodavatel byl tedy změnou provedenou dodatkem zvýhodněn oproti jiným konkurenčním uchazečům. Pokud by zadavatel již při zahájení zadávacího řízení stanovil, že smluvní pokuta nebude požadována v průběhu zkušebního provozu, nelze vyloučit, že by měla pozitivní dopad na počet obdržených nabídek a že by zadavatel mohl obdržet výhodnější nabídku od některého z dalších potenciálních dodavatelů.

Předseda Úřadu využil svých pravomocí a napravil pochybení v aplikaci zásady absorpce, nicméně prvostupňové rozhodnutí i výši sankce ponechal beze změn. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…