ÚOHS: Předsedkyně ERÚ srovnává nesrovnatelné

22.03.2016 13:28

Reakce na rozhovor s předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou na serveru iDnes

ÚOHS: Předsedkyně ERÚ srovnává nesrovnatelné
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou jsem byl v jejím dnešním online rozhovoru na serveru iDnes nařčen, že jsem, cituji „odsouhlasil údajně v rozporu s privatizační smlouvou prodej bytů OKD finančním fondům“.

Paní předsedkyně se dále podivuje, že za tento krok nejsem stíhán za zneužití pravomoci úřední osoby. Je zcela nepochopitelné, že paní Vitásková sáhla k danému příměru, když byla dotazována na vysvětlení jmenování Renáty Vesecké na pozici v ERÚ. Oba případy totiž nevykazují žádnou podobnost.

Zaprvé, o povolení spojení soutěžitelů Fondy Bydleni 2 S.à r.l. se společnostmi RPG Byty, s.r.o. a RPG Služby, s.r.o., jsem nerozhodoval já, jak se mylně domnívá paní Vitásková, ale Úřad v prvním stupni reprezentovaný místopředsedou pro hospodářskou soutěže.

Zadruhé, rozhodnutí Úřadu se nijak netýkalo privatizační smlouvy. Úřad podle zákona o ochraně hospodářské soutěže posuzoval výhradně transakci mezi dvěma soukromými subjekty, tedy mezi skupinou RPG a společností Fondy Bydleni 2 S.à r.l., a to z pohledu potenciálních dopadů na hospodářskou soutěž. Nadto námitky, které se týkaly údajného rozporu transakce se záměrem České republiky při privatizaci majetkové účasti státu v OKD, Úřad v rozhodnutí podrobně vypořádal.

Jakékoliv styčné body či podobnost mezi případy Vesecká a RPG Byty scházejí a je nelogické stavět je vedle sebe. Vysvětlení pro jednání paní předsedkyně Vitáskové mohou být dvě – buď se pouze snaží odvrátit pozornost od svých problémů, nebo neví, o čem mluví, a pak by si měla rozhodnutí v případě RPG Byty řádně nastudovat. Je totiž nezpochybnitelné, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v něm rozhodl zcela v souladu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže.

Petr Rafaj
předseda ÚOHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…