ÚOHS: Rozklad města Krupka byl zamítnut, za protisoutěžní vyhlášku zaplatí pokutu 280 000 korun

20.10.2019 8:45

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad města Krupka a potvrdil tak prvostupňové rozhodnutí, jímž byla tomuto městu za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže uložena pokuta ve výši 280 000 korun.

ÚOHS: Rozklad města Krupka byl zamítnut, za protisoutěžní vyhlášku zaplatí pokutu 280 000 korun
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Město Krupka se dopustilo přestupku, když povolilo na území města provozování sázkových her pouze na místech stanovených s účinností od 1. 1. 2014 v obecně závazné vyhlášce č. 1/2013, aniž by výběr adresních míst provozování provedlo na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. Svým postupem město narušilo bez objektivně ospravedlnitelných důvodů v období od 1. 1. 2014 do data vydání prvostupňového rozhodnutí hospodářskou soutěž na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her a na trhu provozování provozoven, v nichž mohou být sázkové hry, loterie a jiné podobné hry provozovány území města Krupky zvýhodněním soutěžitelů, kteří mohou na povolených adresních místech nadále provozovat loterie a provozovny k účelu provozování loterií.

Předseda Úřadu se sice plně ztotožnil s účastníkem řízení, že schválení vyhlášky sledovalo legitimní cíl, který však město naplňovalo způsobem, jenž je v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže. Nebylo především schopno vysvětlit a prokázat, proč a na základě jakých objektivních kritérií se rozhodlo vybrat čtyři konkrétní adresní místa, na nichž provozování loterií a sázkových her povolí.

Předseda rovněž odmítl námitky na neoprávněný zásah do práva na samosprávu, když uvedl, že rozhodnutí Úřadu v žádném případě nemíří do sféry účinnosti či platnosti obecně závazné vyhlášky. Výsledkem kontrolní činnosti Úřadu nad orgány veřejné správy může být pouze sankční rozhodnutí, které samo o sobě nemá vliv na platnost či účinnost dotčeného aktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…