ÚOHS: Sankce za nepřípustné rozdělení veřejné zakázky

01.11.2015 9:07

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném z moci úřední uložil městské části Praha–Koloděje pokutu ve výši 250 tisíc korun za rozdělení veřejné zakázky na výstavbu mateřské školy na dvě veřejné zakázky a jeden dodatek, který Úřad posoudil jako třetí veřejnou zakázku.

ÚOHS: Sankce za nepřípustné rozdělení veřejné zakázky
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Došlo tak ke snížení předpokládané hodnoty veřejné zakázky pod finanční limit stanovený zákonem, v důsledku čehož zadavatel nezvolil odpovídající druh zadávacího řízení. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci a zadavatel může proti němu podat rozklad.

Pro určení, zda se jedná o jednu či více veřejných zakázek je rozhodující zejména místní, věcná, urbanistická, funkční, časová a technologická souvislost plnění, případně skutečnost, zda plnění tvoří jeden funkční celek. Všechna tato hlediska byla v daném případě prokázána.

Zákon umožňuje za určitých podmínek rozdělení veřejné zakázky na jednotlivé části. Nepřípustným se rozdělování veřejné zakázky stává tehdy, vede-li k umělému snižování předpokládané hodnoty, a tím k obcházení zákona zadáváním veřejných zakázek způsobem, jako by se jednalo o veřejné zakázky jiného druhu podle jejich předpokládané hodnoty (typicky tedy např. rozdělení podlimitní veřejné zakázky, kterou je zadavatel povinen zadat v zadávacím řízení podle zákona, na více veřejných zakázek malého rozsahu, které v zadávacím řízení podle zákona zadávány být nemusí). Při rozdělení veřejné zakázky v souladu se zákonem musí zadavatel určit předpokládanou hodnotu celého předmětu tak, aby zahrnovala hodnotu veškerých plnění uskutečňovaných v rámci všech částí příslušné veřejné zakázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…