ÚOHS: Žabovřesky vypustily kvalifikaci, porušily tak podmínky pro jednací řízení bez uveřejnění

31.12.2015 7:34

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil svým druhostupňovým rozhodnutím uložení pokuty ve výši 200 000 Kč městské části Brno-Žabovřesky za porušení zákona o veřejných zakázkách v zadávacím řízení na výměnu otvorových prvků na školních zařízeních.

ÚOHS: Žabovřesky vypustily kvalifikaci, porušily tak podmínky pro jednací řízení bez uveřejnění
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zadavatel se nejprve pokoušel uvedenou zakázku zadat v otevřeném zadávacím řízení, v něm nicméně nebyly podány žádné nabídky. Zadavatel tedy otevřené řízení zrušil a bezprostředně poté vypsal jednací řízení bez uveřejnění, avšak v rozporu se zákonem v něm oproti původním zadávacím podmínkám vynechal kvalifikační požadavky. Tímto postupem mohl zadavatel podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Městská část Brno-Žabovřesky tedy nenaplnila zákonné podmínky pro využití jednacího řízení bez uveřejnění.

Zadavatel je v případech, kdy neobdrží v zadávacím řízení žádnou nabídku, oprávněn vypsat navazující jednací řízení bez uveřejnění. Jednací řízení musí být vypsáno bezodkladně a současně nesmí dojít k podstatné změně zadávacích podmínek. Upuštění od požadavků na kvalifikaci je však bezesporu nutno za podstatnou změnu zadávacích podmínek považovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…