ÚOHS odhalil protisoutěžní vertikální dohody při prodeji produktů přípravků čínské medicíny

14.12.2018 11:38

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým nepravomocným rozhodnutím pokutu ve výši 853 000 Kč společnosti TCM Herbs, s. r. o., za zakázané vertikální dohody s jejími odběrateli. Proti rozhodnutí již byl podán rozklad k předsedovi ÚOHS.

ÚOHS odhalil protisoutěžní vertikální dohody při prodeji produktů přípravků čínské medicíny
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Společnost TCM Herbs, která distribuuje přípravky tradiční čínské medicíny, porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže i unijní pravidla hospodářské soutěže, když od 5. 8. 2015 do 22. 1. 2018 uzavírala se svými odběrateli zakázané dohody, jejichž cílem bylo sjednotit při dalším prodeji ceny produktů na úrovni jí stanovených minimálních (fixních) cen za současného  omezení toho prodeje pouze konečným spotřebitelům.

Uzavíráním a plněním uvedených dohod došlo k narušení hospodářské soutěže na trhu přípravků tradiční čínské medicíny na území České republiky, přičemž tyto dohody měly i skutečný vliv na obchod mezi členskými státy Evropské unie. Úřad protisoutěžní jednání zakázal a uložil za ně pokutu.

Dohody o určování cen pro další prodej (angl. Resale Price Maintenance – RPM) jsou jedním z typů zakázaných vertikálních dohod soutěžitelů. Jde o označení pro situaci, kdy se výrobce s distributorem, resp. distributor s konečným prodejcem, mezi sebou dohodnou na ceně, za niž bude zboží prodáváno. Nejzřetelnější formou těchto vertikálních ujednání je stanovení minimální prodejní ceny, pod niž nemůže prodejce jít. V případě TCM Herbs bylo navíc stanovení minimální ceny současně spojeno s omezením odběratelů prodávat přípravky pouze konečným spotřebitelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…