ÚOHS povolil skupině KAPRAIN převzít chemičku Synthesia i mediální dům MAFRA

13.01.2024 20:41 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil soutěžiteli KAPRAIN CHEMICAL LIMITED převzetí společností MAFRA, a.s., LONDA spol. s r. o. a Synthesia, a.s. a možnost tyto společnosti výlučně kontrolovat. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže na žádném z posuzovaných trhů.

ÚOHS povolil skupině KAPRAIN převzít chemičku Synthesia i mediální dům MAFRA
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Rozhodnutí bylo vydáno 2. 1. 2024 a týž den odesláno do datové schránky právního zástupce účastníka řízení. K doručení rozhodnutí došlo až ke dnešnímu dni, a to fikcí. V současné době běží patnáctidenní lhůta na podání rozkladu, avšak vzhledem k četným dotazům médií Úřad zveřejňuje informaci o výsledku správního řízení ještě před nabytím právní moci rozhodnutí.

Skupina KAPRAIN se zaměřuje zejména na finanční, realitní a průmyslové činnosti. V oblasti chemického průmyslu působí skupina KAPRAIN prostřednictvím společností Spolek pro chemickou a hutní výrobu, akciová společnost (dále jen „SPOLCHEMIE“) a FORTISCHEM a. s. Výroba ve skupině SPOLCHEMIE je zaměřena zejména na speciální epoxidy, alkydové pryskyřice a anorganika. Společnost FORTISCHEM působí převážně v oblasti výroby a dodávek chemických surovin. Prostřednictvím společnosti Rubena, s.r.o., působí skupina KAPRAIN také v oblasti gumárenského průmyslu.

Skupina MAFRA působí v oblasti médií, zejména vydávání periodického i neperiodického tisku, provozování rozhlasového vysílání, prodeje inzertního prostoru v uvedených médiích a rovněž v oblasti prodeje vstupenek. Skupina Synthesia je aktivní zejména v oblastech výroby pigmentů a barviv, nitrocelulózy, organické chemie a v energetice.

Úřad se podrobněji zabýval oblastmi v chemickém sektoru, v nichž se činnosti spojujících se soutěžitelů překrývají, přičemž konstatoval, že spojení v tomto ohledu nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. K obdobným závěrům dospěl i při posouzení vertikálních vazeb spojujících se stran.

V souvislosti s nabytím skupiny MAFRA na trzích nedojde k žádné změně, protože skupina KAPRAIN nepůsobí v žádné z oblastí, jimiž se zabývá skupina MAFRA, a nepůsobí ani v jakékoliv oblasti vertikálně navazující či předcházející.

V rámci vypořádání obdržené námitky Úřad zjišťoval možné vazby skupiny KAPRAIN s fyzickými osobami napojenými na zpracovatele vojenské nitrocelulózy, nicméně neshledal tuto námitku jako opodstatněnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

19:02 Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět p…