ÚOHS přepracoval metodiku pro ukládání pokut za protisoutěžní jednání, tresty budou spravedlivější

25.04.2018 16:15

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže novelizoval svou metodiku pro ukládání správních trestů za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, tedy za uzavírání zakázaných dohod, zneužití dominantního postavení, protisoutěžní jednání orgánů veřejné správy či přestupky při spojování soutěžitelů.

ÚOHS přepracoval metodiku pro ukládání pokut za protisoutěžní jednání, tresty budou spravedlivější
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V souladu se zásadou transparentnosti a předvídatelnosti rozhodování veřejné správy Úřad v metodice jasně deklaruje způsob a postup výpočtu pokut.

V nové verzi metodiky Úřad zohlednil své poznatky z praktické aplikace i ze související judikatury správních soudů. Zaměřil se především na takové úpravy, které do způsobu výpočtu sankcí vnášejí větší míru spravedlnosti, zejména prostřednictvím orientace na dotčený trh a zohlednění pouze přímo či nepřímo dotčeného zboží. Úřad bude dle metodiky moci v pokutě zmírnit nepoměr mezi nižší mírou dotčení trhu a vysokým obratem velkého soutěžitele. Na straně druhé za závažné a dlouhodobé jednání bude Úřad moci ukládat výrazně tvrdší tresty, a to až do výše 15 % z hodnoty tržeb. V případě nepřiměřeně nízkých nebo naopak nepřiměřeně vysokých sankcí bude Úřad následně uplatňovat korektivy v podobě percentuálních limitů z obratu.

Základním způsobem je upraven také výpočet pokut za protisoutěžní jednání veřejné správy dle §19a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Úřad stanovil alespoň orientační hranice pokut podle toho, zda mělo jednání pouze lokální či naopak celostátní dopad. Ke zpřesněním pak v metodice došlo také v oblasti přestupků u spojení soutěžitelů.

  • Postup při stanovení výše pokut ukládaných za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…