ÚOKFK: Poškození věřitelů o cca 500 milionů

06.05.2016 15:15

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v těchto dnech navrhli státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci obžalovat tři muže z poškození věřitelů se škodou téměř 500 milionů korun.

ÚOKFK: Poškození věřitelů o cca 500 milionů
Foto: Pavel Kozdera
Popisek: Znak ÚOKFK

Dva obvinění působili jako statutární zástupci společnosti s ručením omezeným, která se mj. zabývala obchodováním s minerálními oleji. Třetí muž, který je cizí státní příslušník, byl společník obchodní společnosti a jednal na základě plné moci od statutárních zástupců. Tyto osoby měly podle našich závěrů od března 2011 do října 2012 úmyslně vytvářet takovou ekonomickou situaci společnosti, na základě které nebyla schopna hradit závazky vůči věřitelům. Minerální oleje měly být dokonce prodávány odběratelům za ceny nižší, než činily jejich pořizovací náklady. Tímto způsobem mělo dojít k předlužení společnosti. Neuhrazením pohledávek (především vůči státu, ale i jiným subjektům) tak mělo být částečně zmařeno uspokojení věřitelů v celkové výši cca 491 milionů korun, z čehož jen pohledávky České republiky zejména z titulu dlužných daní  činí cca 485 milionů korun. Všechny tři fyzické osoby jsou obviněny z trestného činu poškození věřitele dle § 222 odst 1 písm. a) odst. 4 písm. a) trestního zákoníku.

Jeden z obviněných mužů je dále stíhán pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dle § 240 odst. 1 odst. 3 trestního zákoníku). Podle našich závěrů měl v pozici jednatele této společnosti úmyslně  uvádět nepravdivé skutečnosti v hlášení celnímu úřadu s cílem zatajit správci daně poplatkovou povinnost za nedodaný objem biopaliv do volného daňového oběhu na území ČR. Jeho jednání sice dokonáno nebylo, nicméně mělo bezprostředně směřovat ke způsobení škody ve výši cca 31 milionů korun. Ze stejného skutku je obviněna i předmětná právnická osoba (obchodní společnost).

Všechny fyzické osoby jsou stíhány na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí muži obviněnému z obou trestných činů trest odnětí svobody až na 10 let. Dalším dvěma fyzickým osobám hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody až na 8 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…