ÚOOÚ: Úřad odhalil u CERD nezákonné nakládání s osobními údaji

21.09.2018 12:08

Úřad pro ochranu osobních údajů ukončil prověřování většího množství stížností na zpracování osobních údajů systémem CERD (centrální registr dlužníků). Provozovateli registru, u kterého v tomto směru kontrola zjistila vážné nedostatky, bude uložena náprava.

ÚOOÚ: Úřad odhalil u CERD nezákonné nakládání s osobními údaji
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Úřad se při kontrole zaměřil na dodržování povinností vyplývajících ze zákona o ochraně osobních údajů v souvislosti s poskytováním služeb nabízených na webových stránkách www.cerd.cz a www.centralniregistrdluzniku.cz.

Pozornost byla věnována také dodržování povinností vyplývajících ze zákona o některých službách informační společnosti týkajících se rozesílání obchodních sdělení.

Konkrétně kontrola v těchto oblastech identifikovala u systému CERD tato porušení:

• Zpracování nepřesných a nadbytečných osobních údajů, navíc v řadě případů i bez právního titulu.

• Absence zpracovatelské smlouvy mezi správcem osobních údajů a zpracovatelem osobních údajů.

• Subjekty údajů nejsou informovány dostatečným způsobem o tom, kdo je správce osobních údajů a jak mohou uplatňovat svá práva.

• Nepodání informace o zpracování osobních údajů.

• Nesplnění požadavku subjektu údajů na podání vysvětlení či na odstranění osobních údajů.

• Část systému CERD, která se týká překlápění insolvenčního rejstříku a vkládání nových, nikým neověřovaných dlužníků a dluhů, je neoprávněným zásahem do soukromého života jednotlivých subjektů údajů.

• Využití podrobností elektronického kontaktu za účelem šíření obchodních sdělení elektronickými prostředky pouze ve vztahu k uživatelům, kteří k tomu dali předchozí souhlas.

• Šíření obchodních sdělení, která nebyla jako obchodní sdělení řádně označena a která skrývala či utajovala totožnost odesílatele, jehož jménem se komunikace uskutečnila. Odeslání obchodních sdělení navíc probíhalo bez platné adresy, na kterou by adresát mohl přímo a účinně zaslat informaci o tom, že si nepřeje, aby mu tato sdělení byla dále zasílána.

Závěry kontrolujících potvrdila i předsedkyně Úřadu Ivana Janů při vypořádání námitek kontrolované společnosti. Na základě toho Úřad uloží opatření k nápravě, která mají za cíl odstranit pochybení zjištěná kontrolou systému CERD. Jejich plnění bude následně věnovat zvýšenou pozornost a o celé věci opět informovat veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…