ÚOOÚ: Zveřejňování obsahu e-mailové korespondence ze soukromé e-mailové schránky

12.01.2016 17:39

Úřad pro ochranu osobních údajů považuje za velmi závažné narušení soukromí, ke kterému dochází nezákonným prolamováním se do soukromých e-mailových schránek a dalším šířením jakýchkoli částí jejich obsahu. Takové jednání je zásahem do ústavně garantovaných práv na zachování soukromí, listovního tajemství a důvěrnosti dopravovaných zpráv. Takto může být spácháno několik trestných činů, např. neoprávněné nakládání s osobními údaji, porušení tajemství dopravovaných zpráv nebo porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí, což podléhá pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

ÚOOÚ: Zveřejňování obsahu e-mailové korespondence ze soukromé e-mailové schránky
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Úřad zastává názor, že průlom do soukromí je umocňován, pokud jsou osobní údaje získané z prvotního nelegálního zdroje dále šířeny médii. Při posuzování každé jednotlivé informace by měla být zohledňována stejně míra veřejného zájmu a zásah do soukromí konkrétních osob. Tento postup může napomoci ke kultivaci a etice veřejné diskuse.

Otázkou obdobného narušení soukromí se Úřad v minulosti opakovaně zabýval. Ve svých správních rozhodnutích konstatoval, že důvěrnost komunikace považuje za důležitou dimenzi práva na soukromí a zásahy do tohoto práva je třeba podrobovat vždy přísné proporcionalitě. Zvažovat, zda nedošlo k nepřiměřenému zásahu do soukromí dotčených osob, je třeba i v případech, kdy se jedná o veřejně činné osoby (např. i premiéra). Jejich právo na ochranu soukromí je logicky umenšeno veřejným zájmem na obecné informovanosti společnosti.

Úřad pro ochranu osobních údajů zastává názor, že by k výše uvedenému měla média přihlédnout při obdobných situacích v budoucnu, aby se předešlo jakýmkoli úvahám o tom, že plošným zveřejněním (šířením) ukradené e-mailové pošty jsou média patrně (ne)vědomými pomocníky hackerů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…