ÚP ČR: Zaměstnání na zkrácený úvazek? Největší šanci mají číšníci a uklízečky

20.09.2015 20:48

Téměř třetina Čechů hledajících práci shání zaměstnání na částečný úvazek. Ale má smůlu: tuzemští zaměstnavatelé takové pozice nabízejí výjimečně. Podle inzertního webu a novin Annonce mají největší šanci dostat zkrácený úvazek číšníci, uklízečky, prodavačky a řidiči.

ÚP ČR: Zaměstnání na zkrácený úvazek? Největší šanci mají číšníci a uklízečky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

„ Tři z deseti lidí hledajících práci by upřednostnili spíše zaměstnání se zkrácenou pracovní dobou. Zaměstnavatelé však ve svých inzerátech nabízejí částečný úvazek pouze v jednom z deseti případů,“ popisuje situaci na pracovním trhu Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce.

Zkrácené úvazky totiž nejsou u tuzemských zaměstnavatelů tak populární jako třeba na západ od našich hranic. Proč? „B ariéry spo čívají především ve zvýšené administrativní a organizační zátěži. Svou roli hrají i ekonomické důvody: Zaměstnavatelé musí za pracovníky s částečným úvazkem například uhradit minimální vyměřovací základ zdravotního pojištění nebo vybavit více pracovních míst , “ vyjmenovává nejčastější důvody mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Nejvíce žen hledá částečný úvazek v administrativě, muži preferují místo řidiče

Dostatečná nabídka zkrácených úvazků je přitom velmi důležitá. Mohla by například zmenšit tuzemskou nezaměstnanost. „Zaměstnavatelé v současnosti nabízí prostřednictvím naší databáze přes 12 700 volných pracovních míst s možností zkráceného úvazku,“ uvádí zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Dle jejích slov však poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku.

Shoda nepanuje zatím ani v žádaných profesích. Annonce podle analýzy tisícovek inzerátů zjistila, že o daný typ práce stojí nejčastěji řidiči skupiny B, administrativní pracovnice a uklízečky.

Tuzemské f irmy naopak nejčastěji nabízejí částečný úvazek číšníkům a servírkám, uklízečkám a prodavačkám. Nabídka se tak s poptávkou nejvíce míjí v administrativě.

Podle analýzy se navíc poptávka po částečných úvazcích u obou pohlaví liší. Ženy by firmám nejraději vypomohly jako administrativní pracovnice, uklízečky a prodavačky. Zato muži hledají zkrácený úvazek nejčastěji jako řidiči skupiny B, manažeři restaurací a hotelů nebo kuchaři a pizzaři.

„Největší šanci najít si práci na částečný úvazek tedy mají číšníci, uklízečky, prodavačky a řidiči,“ vyjmenovává Černá profese, kterým se bude tato forma zaměstnání hledat nejlépe. Větší počet pracovních míst se zkráceným úvazkem se v tuzemsku snaží stát podporovat například formou bonifikace. „ A to především v případě dlouhodobě nezaměstnaných či rodičů malých dětí, ale i dalších ohrožených skupin. Pokud zaměstnavatel přijme takového uchazeče na zkrácený pracovní úvazek, může to Úřad práce ČR zohlednit ve výši poskytnutého příspěvku,“ uzavírá Kateřina Sadílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…