ÚP ČR a Lesy ČR: Spolupráce při náboru uchazečů pokračuje

26.06.2014 8:46

Úřad práce ČR (ÚP ČR) a Lesy ČR (LČR), s. p. prohloubí spolupráci při umísťovaní uchazečů o zaměstnání při zalesňování Krušných hor. Shodli se na tom zástupci obou institucí na společném jednání, které proběhlo v polovině června. V nejbližší době začnou ve vybraných regionech Ústeckého kraje další náborová kola, v jejichž rámci vytipuje ÚP ČR na základě požadavků LČR vhodné kandidáty na pozici „pomocný pracovník v lesnictví“.

ÚP ČR a Lesy ČR: Spolupráce při náboru  uchazečů pokračuje
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Nově přijaté lidi zaměstná státní podnik Lesy ČR na veřejně prospěšné práce, na které mu Úřad práce ČR poskytne finanční příspěvek. Jeho výše a délka vyplácení se bude odvíjet vždy od konkrétní uzavřené dohody.

Uchazeči, kteří projdou výběrem, budou vykonávat práce související s pěstební činností, především péčí o mladé lesní porosty v regionu Ústeckého kraje.

Nové lokality, ve kterých proběhne další etapa zalesňování, nabídly na společné schůzce LČR. Úkolem ÚPČR bude realizace výběrového řízení.

„Osobně velmi vítám rozhodnutí státního podniku Lesy ČR využívat i nadále naše klienty a pokračovat ve vzájemné spolupráci. Je tak další společností, která jde příkladem. Prostřednictvím vytváření pracovních míst v rámci aktivní politiky zaměstnanosti je možno zajistit realizaci společenské a sociální odpovědnosti vůči obtížně umístitelným uchazečům o zaměstnání. Patří mezi ně nejen mladí a lidé nad 50 let. Ale také uchazeči po rodičovské dovolené, lidé se zdravotním postižením, zkrátka všichni, u kterých dochází ke kumulaci pracovního znevýhodnění a je možné zajistit jim práci v místech jejich bydliště,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

„Věříme, že se nám ve spolupráci s Úřadem práce ČR podaří v dohledné době obsadit všech 40 pracovních míst. Jsme připraveni poskytnout v tomto směru maximální součinnost. I nadále máme zájem o pracovníky z řad uchazečů o zaměstnání, kteří se nebojí fyzické práce v lese a pomohou s péčí o mladé porosty v Krušných horách,“ zdůrazňuje generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Poslední schůzka zástupců obou institucí nevedla jen k navázání těsnější spolupráce. Účastníci si především vyjasnili kroky, které by měly zvýšit motivaci a tím pádem i zájem ze strany uchazečů o práci v lese.

„Diskutovali jsme o kritériích, na jejichž základě budeme vybírat uchazeče na těžkou práci a současně upřesnili pracovní podmínky, které Lesy ČR zaměstnancům nabízí. Shodli jsme se také na tom, že naší prioritou je najít vhodné zájemce v potřebném množství, přispět tak ke snížení nezaměstnanosti v daném regionu a zároveň pomoci krušnohorským lesům v jejich obnově,“ shrnuje ředitel Krajské pobočky (KrP) ÚP ČR v Ústí n. Labem Radim Gabriel.

„Doposud jsme při výběru zaměstnanců spolupracovali s Úřadem práce ČR v Ústí nad Labem, Chomutově, Kadani – Vejprtech a Klášterci nad Ohří.  Na základě získaných zkušeností nám ÚP ČR přislíbil rozšíření náboru i v dalších regionech Krušných hor,“ uzavírá Daniel Szórád.

O náklady spojené s vytvořením pracovních v rámci veřejně prospěšných prací se podělí ÚP ČR a LČR. Jde o pilotní projekt, který prozatím poběží v období 1. 5. 2014 – 30. 4. 2015. Navazuje na „Deklaraci o společném záměru při zajištění projektu přeměny náhradních porostů v krušných horách“, kterou podepsali dne 19. 11. 2013 zástupci Ministerstva zemědělství, Ministerstva práce a sociálních věcí, Úřadu práce ČR a Lesů ČR. Další možné postupy projednají oba subjekty v rámci průběžného vyhodnocování pilotního programu.

Úřad práce ČR oslovil loni na podzim prostřednictvím dopisu generální ředitelky podniky se státní účastí a další instituce (např. České dráhy, a.s., Správu železniční dopravní cesty, s. p., Řízení letového provozu České republiky, s. p., Ředitelství vodních cest ČR a Ředitelství silnic a dálnic ČR). V něm žádal o pomoc při řešení nezaměstnanosti. Zároveň adresátům nabídl finanční i „lidskou“ pomoc v rámci APZ, pokud přijmou dlouhodobě evidované uchazeče o zaměstnání. Jako první zareagovala Česká biskupská konference. Její představitelé si vyslechli další podrobnosti možné spolupráce. Výsledkem je v dubnu 2014 podepsaná společná Deklarace. Dalším podnikem, se kterým se ÚP ČR dohodl na spolupráci, jsou už zmiňované Lesy ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…