ÚP ČR se představí na veletrhu PRO JOB v Ostravě

02.12.2015 21:20

Jak fungují řemesla, co je třeba umět pro výkon konkrétních oborů nebo jakou šanci na získání práce mají žáci jednotlivých škol. To vše a řadu dalších zajímavostí z oblasti trhu práce se dozvědí účastníci dalšího ročníku veletrhu Pro Job 2015, který proběhne ve dnech 4. (9.00 - 17.00 hod.) a 5. 12. (9.00 – 14.00 hod.) 2015 na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Na akci se představí střední školy a zaměstnavatelé z Moravskoslezského kraje. Své zástupce bude mít na místě i Úřad práce ČR.

ÚP ČR se představí na veletrhu PRO JOB v Ostravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Výstava je primárně určená žákům 8. a 9. tříd základních škol, jejich rodičům a dalším zájemcům o studium na středních školách. Letos se jí zúčastní přes 80 škol a školských zařízení z celého kraje a také více než 30 společností, které nabídnou práci v tuzemsku a v zahraničí. Chybět nebudou ani pracovní agentury a vzdělávací a rekvalifikační střediska. A lidem budou k dispozici také zástupci ÚP ČR, konkrétně Informačního a poradenského střediska (IPS).

„IPS nabízí ucelený přehled informací např. o síti středních a vysokých škol, studijních a učebních oborů v regionu a v celé ČR, o podmínkách a průběhu přijímacího řízení, nárocích a požadavcích na jednotlivá povolání, možnostech uplatnění absolventů jednotlivých oborů v praxi, situaci na trhu práce a možnostech rekvalifikace,“ vysvětluje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Yvona Jungová.

Výstava nabízí ojedinělou příležitost těm, kteří zvažují změnu zaměstnání nebo jsou bez práce, stejně jako zaměstnavatelům. Uchazeči o zaměstnání dostanou možnost setkat se osobně se zástupci firem, kteří jim sdělí kvalitní a srozumitelné informace o konkrétních pracovních pozicích. Zaměstnavatelé tak zároveň přicházejí do prvního kontaktu se svými potenciálními zaměstnanci.

Organizátoři pamatují i na doprovodný program. V jeho rámci budou moci návštěvníci shlédnout ukázky řemesel, práce studentů či absolvovat poradny. V přednáškovém sále se pak mohou zúčastnit řady užitečných seminářů. Za zmínku stojí třeba přednášky na téma „Jak se prezentovat u přijímacího pohovoru“, „Jak správně napsat svůj životopis“ nebo „Kdo je tady uchazeč? - o rychle se měnících podmínkách na pracovním trhu.“

Pořadatelé lidem představí zajímavá data o počtech obsazovaných míst v jednotlivých oborech, profesích nebo regionech. Účastníci se dozvědí, jaká je na trhu práce konkurence mezi zájemci o zaměstnání a analytik společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz, jim nastíní v tomto ohledu i výhled do nejbližší budoucnosti.

Ke konci října evidovala Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě 70 674 lidí bez práce, z toho bylo 6 023 absolventů škol a mladistvých. Podíl nezaměstnaných činil 8,3 %. Zaměstnavatelé nabízeli v tomto regionu celkem 11 427 volných pracovních míst. Na jednu pozici připadá 6,2 uchazeče. Největší zájem měly firmy o pracovníky ve výrobě, prodavače, uklízeče a pomocníky v kancelářích, hotelích, průmyslových a jiných objektech, pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur, kuchaře (kromě šéfkuchařů), pomocné kuchaře a nástrojaře.

PRO JOB probíhá současně s výstavou školství „Učeň, středoškolák, vysokoškolák“. Více informací je k dispozici na webových stránkách http://www.cerna-louka.cz/akceN_528/v/.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…