URS Czech: Ničivějším následkům povodní zabránili sami lidé, dbali rad odborníků

02.08.2013 8:52

Měsíc po ničivých záplavách vyplývají na povrch škody, které napáchaly na lidských životech, majetku i životním prostředí. Podle zástupců URS Czech, nadnárodní společnosti zabývající se certifikací mezinárodních podnikových standardů se zastoupením v Česku a sesterské firmy URS Inspekce, červnové záplavy nezpůsobily významné úniky škodlivých látek, zejména chemikálií a plynů do vody či vzduchu, jak tomu bylo při ničivé velké vodě roku 2002.

URS Czech: Ničivějším následkům povodní zabránili sami lidé, dbali rad odborníků
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

Ačkoli rozvody elektřiny a plynu utrpěly škody, většímu neštěstí zabránily důslednější kontroly a zabezpečení plynu. Lidé dbali příkazů složek integrovaného záchranného systému. Dodávky plynu byly v hlavní metropoli plně obnoveny. Pozor je však nyní potřeba dávat na extrémní teploty a sucha. Při neodborném zacházení s hořlavými plyny se zvyšuje riziko vzniku požárů.

Patnáct obětí, více než 26 tisíc evakuovaných a škody v desítkách miliard korun. Přestože došlo ke škodám rovněž na rozvodech plynu, lidé v zatopených nemovitostech dbali bezpečnosti a byli opatrní při používání plynu a elektřiny. K poškození totiž může dojít velmi snadno. Voda má sílu uzvednout tunové kusy cest a ty velmi snadno poškodí plynové potrubí.  Tak, jako v případě elektřiny, bylo potřeba při zapojení plynu důkladně projít všechny plynové cesty.

Nejprve bylo vhodné zavolat odborníky, kteří rozvody pečlivě zkontrolovali. „Nedoporučujeme nikdy ihned po příchodu do nemovitosti, která byla zatopena, otevřít hlavní uzávěr plynu či rozsvítit. Může dojít ke zkratu, úniku plynu. Před znovuotevřením hlavního plynového kohoutu je potřeba vždy celý plynovod zkontrolovat. Je potřeba využit odborných servisních firem, revizních techniků, kteří provedou vizuální kontrolu. Případně tam, kde hrozí přerušení plynovodu vlivem statických posuvů půdy i tlakovou zkoušku celého vedení,“ uvedl Petr Tauchman, technický ředitel URS Inspekce, sesterské společnosti United Registrar of Systems Czech (URS Czech) s tím, že tam, kde proběhla evakuace, provádí první odpojení plynu příslušná plynárna ve svých stanicích a následně všechny evakuované osoby dostanou informaci od hasičů resp. od složek integrovaného záchranného systému, že mají vypnout v domě jak hlavní vypínač elektriky, tak hlavní kohout plynu.

„Prvním subjektem, který kontroluje systém, je plynárna a to až po dům. Tedy za ten úsek, za který nese odpovědnost. Od plynoměru přebírá odpovědnost provozovatel či vlastník,“ připomněl Tauchman.

Prosté zatopení plynového sporáku může poškodit plynové potrubí. Škodu na plynovém potrubí nehrozí, vyřadí však plynový spotřebič s provozu.

Bilance letošních záplav

Postiženo bylo 950 obcí, evakuováno bylo přes 26 000 lidí, z toho asi 11 000 jen v Ústeckém kraji. Zachráněno bylo 618 lidí. Povodeň si vyžádala 15 lidských životů.  Voda způsobila nejméně 75 půdních sesuvů. Muselo být také uzavřeno 214 úseků silnic všech tříd. Nezbytné přímé (prvotní) náklady na opatření v rámci řešení krizové situace přišly na 1,16 miliard Kč, celkové vzniklé škody jsou v řádu desítek miliard. Vláda uvolnila zhruba osm miliard Kč. Kolem 7,3 miliardy Kč vláda uvolnila do dvou týdnů od začátku povodní. Na opravy poničené silniční a železniční infrastruktury nejprve 3,3 miliardy Kč, dále ještě miliardu Kč na opravy místních komunikací. Další peníze šly ve formě rychlé pomoci zasaženým krajům.  Polovina byla určena na odstranění následků po povodních na Moravě a ve Slezsku a jejich předcházení. Druhou polovinu dostal Středočeský kraj.

Kolik revize stojí?

Cena revize plynového zařízení záleží na lokalitě, ve velkých městech to bývá dražší než na vesnici. Orientačně se jedná o částku v rozmezí 500 Kč až 2000 Kč. Nižší částku zaplatíte pokud bydlíte v bytě, vyšší pak zaplatí majitelé rodinných domků a to z důvodu, že cena závisí na délce plynovodu, dále, zdali se jedná o domovní či průmyslový řád, rovněž například ve větších jednotkách o jakou kategorii plynové kotelny jde či o jaké zařízení. Kontroly a revize poskytuje rovněž řada smluvních subjektů a ceny se různí.

URS Inspekce s.r.o.

Společnost URS Inspekce je jedním z předních světových inspekčních orgánů působící v oblastech ověřování, revizí a inspekcí. Služby URS (United Registrar of Systems) jsou uznávány pro jejich nezávislost, kvalitu a integritu. Zákazníkům přináší vysokou přidanou hodnotu monitorováním majetku, technických zařízení, produktů, personálu a dodavatelů. Zákazníkům je společnost oporou ve všech technicky náročných oblastech upravenými příslušnými předpisy a zákony, které je nutné v dané oblasti podnikání splnit. URS inspekce provozuje svojí činnost v souladu s akreditačními podmínkami ISO / IEC 17020. URS je nositelem nadnárodní akreditace UKAS - United Kingdom Accreditation Service. Více na http://www.urs-inspekce.cz/.

URS Certifikace/United Registrar of Systems Czech s.r.o.

Historie sahá do roku 2006, kdy bylo v Praze otevřeno oficiální zastoupení společnosti ROS Group sídlící ve Velké Británii a jež má pobočky ve 32 zemích světa. Firma disponuje oprávněním provádět certifikační audity vydaným akreditačním orgánem United Kingdom Accreditation Service a asociací International Automotive Task Force. Více na http://www.urs-certifikace.cz/.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…