ÚSTR: Pomník Antonína Zápotockého

11.11.2015 12:35

Setkání a diskuse na téma, jaké místo má pomník Antonína Zápotockého ve veřejném prostoru obce Zákolany.

ÚSTR: Pomník Antonína Zápotockého
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Zákolany, Restaurace U Libuše
14. listopadu 2015, 14,00 hodin

Obec Zákolany je v povědomí široké veřejnosti spojována s nejstarší stojící stavbou – rotundou sv. Petra a Pavla na Budči, ale též se sochou prezidenta Antonína Zápotockého (19. prosince 1884 Zákolany – 13. listopadu 1957 Praha), která je umístěna v centru obce.

V průběhu let byla tato skutečnost několikrát předmětem kritiky za strany médií a zároveň probíhá o smyslu pomníku diskuse mezi obyvateli a návštěvníky obce. Současně se jedná o téma, jež se nedotýká pouze obyvatel Zákolan, ale lze jej považovat za celospolečenskou reflexi naší minulosti a vyrovnání se s jejími negativními jevy. Abychom se mohli lépe zorientovat v daném problému, rozhodli jsme se uspořádat osvětovou a vzdělávací debatu.

Naším cílem je poskytnout občanům znalosti, na základě kterých mohou přemýšlet a kompetentně diskutovat o historii, ale i o současném životě své obce. Projekt je apolitický, jeho záměrem není rozhodnout o osudu sochy, ale získat objektivní pohled na zákolanského rodáka a československého prezidenta Antonína Zápotockého. Zároveň budeme hovořit o umělecké a estetické hodnotě a o symbolickém významu pomníků ve veřejném prostoru.

Součástí odpoledne bude komentovaná projekce dobových dokumentů ze sbírek Sládečkova vlastivědného muzea a promítání reportáže Když socha rozděluje obec aneb Zápotocký v převleku režiséra Davida Vondráčka.

Panelové diskuze se zúčastní Mgr. Ondřej Matějka (Ústav pro studium totalitních režimů), doc. PhDr. et JUDr. Jakub Rákosník, Ph.D. (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy), PhDr. Josef Tomeš, Ph.D. (Masarykův Ústav AV ČR), PhDr. Otto Urban, Ph.D. (Akademie výtvarných umění).
Moderuje Vladimír Kučera.

Navazovat bude beseda s žáky ZŠ, v rámci níž se budeme snažit dětem přiměřenou formou vysvětlit, jaké poslání má prezident republiky a jaké morální hodnoty má představovat.

PARTNEŘI PROJEKTU
Obec Zákolany
Ústav pro studium totalitních režimů
Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…