ÚSTR pozval do Prahy protestující proti invazi v srpnu 1968

16.08.2018 8:17

Ústav pro studium totalitních režimů a Knihovna Václava Havla organizují v Praze setkání lidí, kteří v zemích východního bloku vystoupili proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

ÚSTR pozval do Prahy protestující proti invazi v srpnu 1968
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Maďarská filozofka Ágnes Hellerová, polská dokumentaristka Joanna Helanderová, krymsko-tatarský politik Mustafa Džemilev či tři žijící účastníci protestu z 25. srpna 1968, který se odehrál na Rudém náměstí – Taťána Bajevová, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov. Všichni tito pozvaní mají jedno společné – v zemích, které se do invaze zapojily, proti ní veřejně protestovali. Za tento odvážný postoj zaplatili vyloučením ze studií či ze zaměstnání, nucenou emigrací, léty vyhnanství, vězení nebo pobytem v psychiatrických klinikách.

Ústav pro studium totalitních režimu od svého vzniku v roce 2008 vyhledává a oceňuje účastníky těchto protestů a každoročně zve v době výročí invaze 1968 jednoho z nich do České republiky. Více o projektu se dozvíte ZDE.

Hosté se zúčastní těchto tří akcí:

Vernisáž výstavy ÚSTR Za vaši a naši svobodu
Kdy:
pondělí 20. srpna od 17 hod.
Kde: Skautský institut, Staroměstské náměstí 4/1, Praha 1
Výstava představí osudy více než dvou desítek protestujících proti invazi. Je sestavena z rozhovorů, fotografií a dokumentů, které historici Ústavu pro studium totalitních režimů a jejich spolupracovníci v průběhu deseti let sesbírali. Anglická mutace výstavy již od dubna putuje po Spojených státech amerických. V srpnu se kromě vernisáže v Praze chystá i otevření ruské verze výstavy v Moskvě. V září bude výstava představena v ukrajinském jazyce v Kyjevě.

Debata v Knihovně Václava Havla
Kdy:
úterý 21. srpna od 19 hod.
Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 1
Diskutovat budou Ágnes Hellerová, Pavel Litvinov a Mustafa Džemilev. Tématem besedy bude srovnání společenských změn v roce 1968 a 2018, zejména v Maďarsku, USA a na Ukrajině. Moderuje Josef Pazderka. Beseda proběhne v češtině s tlumočením do angličtiny a ruštiny.

Divadelní představení Poledne
Kdy: středa 22. srpna v 19:30
Kde: Divadlo La Fabrika, Komunardů 28, Praha 7
Inscenace Divadla Continuo vychází ze stejnojmenné knihy Natalie Gorbaněvské, jež byla jednou z „osmi statečných“, kteří 25. srpna 1968 zorganizovali pokojnou demonstraci na Rudém náměstí proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Tématem představení je právě protest na Rudém náměstí a následující osudy jeho účastníků. Vstupné 250 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…