ÚZSVM: Bývalý sklad jaderných zbraní Javor 51 má nového vlastníka

03.04.2021 20:24

Po několika letech jednání se ÚZSVM podařilo prodat bývalé sklady jaderných zbraní Javor 51 – unikátní betonové bunkry, vystavěné sovětskou armádou v bývalém vojenském újezdu Brdy.

ÚZSVM: Bývalý sklad jaderných zbraní Javor 51 má nového vlastníka
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Bunkry ÚZSVM v Plzni převzal jako nepotřebné od Ministerstva obrany v roce 2018. V jednom ze dvou bunkrů již od roku 2012 provozuje Nadace Železná opona Atommuzeum, tedy muzeum věnované jaderné energii – mírovému i silovému využití. ÚZSVM vstoupil do smlouvy o výpůjčce s touto nadací namísto ministerstva a na podnět Nadace byla zahájena jednání o možnosti převodu vlastnictví.

Uzavřená kupní smlouva s kupní cenou 2 115 000 Kč byla v prosinci 2020 opatřena schvalovací doložkou Ministerstva životního prostředí, neboť se objekty nacházejí ve zvláště chráněném území Brdy. Nadace Železná opona kupní cenu uhradila v lednu 2021 a obratem byl podán návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Tím byl završen proces převodu vlastnictví a Nadace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…