ÚZSVM: Další nepřesnosti Seznam Zpráv, tentokrát ohledně administrativního komplexu

11.11.2019 21:44

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) opět musí reagovat na nepřesné a zavádějící informace v článku Seznam Zpráv ohledně administrativního komplexu, neboť tentokrát ani nedostal prostor k vyjádření.

ÚZSVM: Další nepřesnosti Seznam Zpráv, tentokrát ohledně administrativního komplexu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Především je nutné uvést na pravou míru, že územní plán hl. m. Prahy vymezuje celkem 15 velkých rozvojových území (VRÚ), a to podle vyhlášky č. 33/1999 Sb. hl. m. Prahy, o stavební uzávěře ve velkých rozvojových územích Prahy, ve znění pozdějších předpisů. Pro VRÚ platí do doby schválení podrobnější územně plánovací dokumentace nebo pořízení a projednání územně plánovacího podkladu stavební uzávěra. Výjimku ale tvoří právě VRÚ Letňany – Kbely, kde byla stavební uzávěra zrušena rozhodnutím Nejvyššího správního soudu 4 Ao 8/2011 69 ze dne 21. 2. 2012. ZDE

„Obecně závazná vyhláška č. 33/1999 Sb. právních předpisů hlavního města Prahy, o stavební uzávěře ve velkých rozvojových územích hlavního města Prahy, ve znění nařízení č. 21/2006 Sb. právních předpisů hlavního města Prahy, se v textové a grafické části přílohy č. 1 vymezující zákres velkého rozvojového území „Letňany - Kbely“, z r u š u j e dnem právní moci tohoto rozsudku.“

Rovněž podle informace na webu hl m. Praha bylo VRÚ Letňany – Kbely, je na základě výše zmíněného rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 21. 2. 2012, stavební uzávěra zrušena. ZDE

Již v roce 2017 se ÚZSVM obrátil na Magistrát hl. m. Prahy, odbor územního rozvoje, za účelem ověření možností výstavby administrativního komplexu. Citace ze závěru dopisu odboru územního rozvoje: „Záměr výstavby administrativního komplexu na ploše ZVO – F je v souladu s funkčním využitím dle platného Územního plánu SÚ hl. města Prahy. Vzhledem k tomu, že se dotčené území nachází ve Velkém rozvojovém území Letňany – Kbely a také k rozsahu připravovaného projektu, doporučujeme pro toto území vypracovat architektonickou studii.“ Vypracování architektonické studie potvrdil předseda vlády Andrej Babiš jak na jednání s primátorem dne 30. ledna 2019, tak i ve svém dopise ze dne 8. února 2019 (na nějž mimochodem ani po deseti měsících nepřišla odpověď).

Důkazem nepřesných a zavádějících tvrzení v článku o nemožnosti výstavby do doby zpracování studie je i současná výstavba administrativních budov společnosti Lidl přímo v dané lokalitě. Zatímco záměr státu vybudovat administrativní komplex je v souladu s územním plánem, potřebu pořízení nové územní plánovací dokumentace by nepochybně vyvolal požadavek primátora hlavního města Prahy (tedy nikoli státu) vystavět v lokalitě nemocnici a byty.

Co se týče dopravní situace, podle současných harmonogramů by byl administrativní komplex dokončen až poté, co bude dostavěn vnější okruh. Stát vždy uváděl, že odhadovaná doba výstavby je 10 až 12 let, nikoliv od současnosti, ale od okamžiku získání pozemků do vlastnictví státu.

Na území městské části Letňany je zároveň plánována mohutná zejména bytová výstavba ze strany soukromých developerů. Podle průzkumu mezi obyvateli Letňan byla na předním místě uvedena potřeba pracovních příležitostí v místě bydliště. Právě administrativní komplex by přinesl pracovní místa pro obyvatele této lokality, a splnil by tak požadavek magistrátu na „město krátkých vzdáleností“.

Informace v článku ohledně lokality v Malešicích, že zde „není metro“, je rovněž nepřesná, neboť stanice metra Depo Hostivař je vzdálena pouhých 237 metrů od pozemků.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…