ÚZSVM: Nově zavedené výběrové řízení s aukcí razantně zvyšuje výnosy do státního rozpočtu

20.11.2015 10:24

Generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu zavedla v polovině letošního roku nový způsob prodeje státního majetku – výběrové řízení s aukcí. Díky novému způsobu prodeje dochází ke zvýšení kupní ceny prodávaného majetku, jedná se i o statisíce korun.

ÚZSVM: Nově zavedené výběrové řízení s aukcí razantně zvyšuje výnosy do státního rozpočtu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Například při aukci rodinného domku s pozemky v jižních Čechách došlo ke zvýšení kupní ceny oproti ceně listinné o 46 procent,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Dalšími příklady může být aukce pozemku na jižní Moravě, kdy došlo k navýšení ceny nabídnuté v listinné podobě o 29 procent, nebo aukce domu u Tábora s navýšením ceny o 23 procent. „Jednou se při aukci vyskytl i kuriózní případ, kdy účastník aukce rodinného domu dvakrát přihazoval na svou vlastní nabídku,“ dodala generální ředitelka s tím, že tak došlo k navýšení kupní ceny o 25 tisíc korun.

Nový způsob prodeje majetku je transparentnější, omezuje potenciální spekulace a stížnosti na průběh výběrových řízení. Dá se předpokládat, že díky výběrovým řízením s aukcí dojde k navýšení příjmů do státního rozpočtu v řádech milionů korun ročně.  „Prodej státního majetku touto formou se nám osvědčil, proto v něm budeme pokračovat i v budoucnu,“ uzavřela ředitelka majetkového úřadu.

K prodeji státního majetku ve formě výběrového řízení s aukcí dochází v případě, že doručené nabídky splňují podmínky výběrového řízení. Po otevření poslední obálky předseda komise pro otevírání obálek zahájí aukci na výši nabídnuté ceny. Při aukci mohou účastníci, kteří doručili nabídku splňující vyhlášené podmínky bez výhrad a účastní se otevírání obálek, na místě přihazovat nad nejvyšší písemně zaslanou nabídnutou cenu. Průběh přihazování řídí předseda komise, přičemž před začátkem stanoví minimální výši příhozu (v rozpětí 100 Kč až 10 % nejvyšší písemně nabídnuté ceny). Aukce je ukončena trojí výzvou k dalšímu příhozu bez odezvy. Ihned po ukončení oznámí předseda komise jméno účastníka, který podal nejvyšší nabídku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…