ÚZSVM: Sbírka Národního technického muzea byla obohacena o hodinky se zajímavou historií

21.08.2019 7:32

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ve Středních Čechách zdarma převedl Národnímu technickému muzeu (NTM) v Praze několik kapesních hodinek.

ÚZSVM: Sbírka Národního technického muzea byla obohacena o hodinky se zajímavou historií
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Hodinky připadly ÚZSVM  na základě usnesení Okresního soudu Praha-západ jako odúmrť po zemřelém bez dědiců. Součásti pozůstalosti byly movité i nemovité věci, které byly nabízeny nejdříve prostřednictvím webových stránek k bezúplatnému převodu státním institucím. Na zveřejněnou nabídku reagovalo Národní technické muzeum, které si z nabízených předmětů vybralo desatero hodinek, mezi nimiž byly např. renomované značky jako Omega či Karel Suchý a synové a jedno divadelní kukátko. Movité věci v hodnotě 24 580 Kč byly technickému muzeu převedeny bezúplatně.

Hodinky od firmy Suchý jsou pro muzeum zajímavé z historického hlediska. Dle dostupných informací na internetu byla dílna otevřena v roce 1822. Na dílně byly umístěny pouliční hodiny a Pražané se u nich scházeli. Synové majitele se také věnovali tomuto řemeslu. Nejstarší syn založil továrnu na kapesní hodinky ve švýcarském údolí La Chaux-de-Fonds, jeho mladší bratr otevřel prodejnu ve Vídni. Firma zanikla v období kolem první světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …