ÚZSVM: Výběrová řízení s aukcí zvýšily příjmy státu o desítky milionů korun

15.06.2017 15:58

Jen v období od 1. října 2016 do 31. března 2017 dosáhl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) díky aukcím navýšení kupní ceny u prodávaného majetku o 76,8 milionu korun. To představuje 18,8% nárůst oproti nabídnuté prodejní ceně.

ÚZSVM: Výběrová řízení s aukcí zvýšily příjmy státu o desítky milionů korun
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

„Výběrové řízení s aukcí jsem zavedla jako nový, transparentní způsob prodeje majetku po svém nástupu v roce 2015. Od té doby dochází k navyšování příjmů státního rozpočtu o mnoho desítek milionů korun, které jsme daňovým poplatníkům přinesli navíc, “ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

V období od 1. října 2016 do 31. března 2017 vyhlásil ÚZSVM celkem 350 úspěšných výběrových řízení s následnou aukcí na nemovité věci. K samotné aukci došlo v 75 případech, u kterých nabídnutá prodejní cena činila 407,8 milionu korun. Díky využití aukce došlo k navýšení o 76,8 milionu korun, tedy o více jak 18 %. K následné aukci dojde zhruba ve čtvrtině případů ze všech vyhlášených výběrových řízení, na která se přihlásil alespoň jeden účastník.

Nejvíce aukcí zorganizovalo Územní pracoviště Střední Čechy, které jich od října minulého roku do letošního dubna uspořádalo čtrnáct a Územní pracoviště Brno, které jich uspořádalo dvanáct. K nejvýznamnějším výběrovým řízením s aukcí patří například prodej pražského areálu U Půjčovny. Do výběrového řízení přišly tři nabídky v listinné podobě, z nichž nejvyšší činila 299,3 milionu korun. V následné aukci, které se zúčastnili všichni tři zájemci, padlo 100 příhozů a nejvyšší kupní cena dosáhla 355,1 milionu korun. Dále pak například prodej domu v Moskevské ulici v Praze, kde byla vyhlášená minimální cena stanovena na 19 525 100 korun. Nejvyšší cena nabídnutá v obálce činila 26 milionů korun, díky aukci byla cena navýšena o 3 030 000 korun. Cena byla navýšena také při prodeji pozemků v Bocanovicích, kde padlo celkem 141 příhozů. Z původních 1 750 000 korun se cena vyšplhala na konečných 3 526 000 korun, tedy na dvojnásobek.

Vedle výběrových řízení s aukcí u nemovitých věcí byly v aukci prodány také například automobily Škoda MB 100, BMW 318 a Peugeot 208, u nichž byla cena navýšena o 72 900 korun, z původních 176 tisíc korun se cena vyšplhala na 249 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…