ÚZSVM již vyřešil třetinu nemovitostí zapsaných na zaniklé a nedohledané státní subjekty

30.12.2015 16:29

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) již převedl do své správy téměř 1,8 tisíce nemovitostí až donedávna zapsaných v katastru na zaniklé, nedostatečně identifikované nebo v registrech nedohledané státní subjekty. Z počtu více než 7,1 tisíce „osiřelých“ státních nemovitostí, které za tento okruh subjektů odhalila analýza Mapa nemovitostí státu, ÚZSVM již začal prošetřovat majetkoprávní vztahy u 5,5 tisíce z nich.

ÚZSVM již vyřešil třetinu nemovitostí zapsaných na zaniklé a nedohledané státní subjekty
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„V katastru nemovitostí jsme objevili tisíce nemovitostí, které byly zapsány na státní podniky zaniklé či nedohledané. Pokud nemají nemovitosti identifikovaného vlastníka, stát s nimi nemůže hospodařit,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Pokud privátního nebo státního vlastníka nedohledáme, právo hospodařit s majetkem automaticky přechází na ÚZSVM. Pak tyto nemovitosti můžeme převést na jiné státní subjekty či nabídnout k prodeji a získat tak do státní pokladny významné finanční prostředky,“ dodala Arajmu.

ÚZSVM v II. pololetí 2015 zjistil, že existuje 25 155 nemovitostí zapsaných na státní subjekty zaniklé, nedohledané či státní podniky v likvidaci. Z toho bylo na zaniklé a nedohledané státní subjekty v katastru zapsáno celkem 7 109 nemovitostí – 6 721 pozemků a 388 staveb. ÚZSVM zatím zahájil prošetřování u 5 535 nemovitostí. Téměř 1,8 tisíce nemovitostí převedl ÚZSVM do své správy. U 176 případů vyzval Úřad nástupnické organizace zaniklého subjektu k ohlášení majetku na katastr. Celkem 267 nemovitostí pak vyřešil jiným způsobem, např. výmazem neexistující stavby z katastru. Nejvíce dořešených nemovitostí se nachází na jižní Moravě, na severní Moravě a ve východních Čechách.

Mezi nemovitostmi, které se již ÚZSVM podařilo na sebe převzít, byl například pozemek po zaniklém státním podniku TEPNA Náchod, pod nímž se nachází část objektu bývalého podzemního úkrytu pro zaměstnance. V současné době se připravuje jeho prodej stávajícímu vlastníku výrobního areálu.

Prodat se již podařilo pozemky původně zapsané na Městský bytový podnik Ústí nad Orlicí, na nichž se nachází budovy trafostanic ve vlastnictví společnosti ČEZ Distribuce a.s. Jmenovaná společnost za ně zaplatila celkem 188 tisíc korun.  Společnost ČEZ Teplárenská se zase stala vlastníkem budovy redukční stanice páry stojící v okrajové části Ústí nad Labem.

Sedm pozemků po zaniklém Státním statku v Křimově ležící v bezprostřední blízkosti železniční trati v katastrálním území Ahníkov mohl ÚZSVM na základě žádosti o jejich převedení předat Správě železniční a dopravní cesty, která je potřebuje pro zajištění vlastní činnosti.

Jednou z  nemovitostí zapsaných v katastru na zaniklé a nedohledané státní subjekty byla také stavba vážního domku i s pozemkem po zaniklém státním podniku ČR-Cukrovary Žatec, nacházející se v katastru obce Pátek u Loun. Ve výběrovém řízení za ní nový majitel zaplatil přes 23 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…