ÚZSVM odhalil ve svých IT systémech škodu ve výši 44 milionů

11.02.2016 12:21

Generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu zadala vnitřní kontrolu na pořízení a provoz Centrálního registru právního jednání (CRPJ). Z výsledků kontroly vyplývá, že úřad od roku 2009 vynaložil ze státního rozpočtu více než 44 milionů korun na pořízení a provoz právního registru, který plně nevyužíval, čímž nepostupoval v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech.

ÚZSVM odhalil ve svých IT systémech škodu ve výši 44 milionů
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

?Zároveň kontrola zjistila, že před uzavřením smlouvy nebylo provedeno zadávací řízení dle zákona o veřejných zakázkách. Generální ředitelka Arajmu nechala po svém nástupu v loňském roce veškeré platby za tento nefunkční systém zastavit a jeho vybudování prověřit.

„Zásadně odmítám tolerovat podezřelé smlouvy nevýhodné pro stát a tím i pro daňové poplatníky. Proto v nejbližší době podám trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Zjištění z vnitřní kontroly byla v souladu se zákonem o finanční kontrole předána Ministerstvu financí a zároveň bude vypracován podnět finančnímu úřadu k provedení kontroly. Centrální registr měl sloužit jako databáze všech soudních sporů, kterých se účastní jakákoliv státní instituce. Centralizace měla podle zadání přinést zásadní finanční úspory, k čemuž ovšem kvůli nenaplněnosti daty nikdy nedošlo. Náklady na pořízení systému v letech 2009 a 2010 byly 18 milionů korun a měsíční náklady na provoz nefunkčního registru činily přes 415 tisíc korun měsíčně až do jeho zastavení v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…