ÚZSVM předal Národnímu muzeu rozsáhlou sbírku nerostů

06.11.2017 12:00

Rozsáhlou kolekci nerostů předalo odloučené pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Chomutov do sbírek přírodovědecké expozice Národního muzea.

ÚZSVM předal Národnímu muzeu rozsáhlou sbírku nerostů
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

?Velký soubor nerostů, který chomutovské pracoviště ÚZSVM převzalo na základě usnesení okresního soudu jako odúmrť, tvoří několik set různě zpracovaných minerálů a hornin pocházejících většinou z české i německé strany Krušných hor.

ÚZSVM nabídl sbírku k bezúplatnému převodu státním organizacím a organizačním složkám státu. O nerosty projevilo zájem Národní muzeum, příspěvková organizace zřízená Ministerstvem kultury ČR. Kolekce nyní putuje do Přírodovědeckého muzea, které je součástí Národního muzea. Sbírka byla muzeu předána na základě smlouvy o změně příslušnosti hospodařit s majetkem státu.

Převedený soubor sestává převážně z leštěných achátů z německé lokality St. Egidien u Glauchau v Sasku, které byly vlastnoručně nasbírány zemřelým. Menší část kolekce tvoří acháty a jiné křemenné horniny z německé a české strany Krušných hor – Schlottwitzu, Horní Halže a Ahníkova a další z nalezišť v Podkrkonoší.

Z nově získané kolekce budou v Národním muzeu vybrány dvě desítky nejhezčích a nejvýraznějších vzorků achátů v jejich rozmanitých podobách. Tento soubor vybraných kusů bude zapsán do přírůstkové knihy mineralogicko-petrologického oddělení muzea. Každý nerost bude evidován samostatně a kameny se stanou součástí systematické sbírky minerálů Národního muzea. Zbytek převedené pozůstalosti bude uložen a evidován pod jedním hromadným číslem v doprovodné dokumentaci mineralogické sbírky.

V muzeu bude ke sbírce přiložena i dokumentace – kromě smlouvy o bezúplatném převodu z ÚZSVM do vlastnictví Národního muzea a předávacího protokolu také informace o samotném sběrateli. Tyto údaje shromáždili pracovníci chomutovského pracoviště ÚZSVM v místě jeho bydliště, získali také rodinné fotografie a sestavili sběratelův rodokmen. Tímto bude pro budoucí generace uchována i památka na sběratelskou činnost zemřelého.

Minerály zařazené v systematické části mineralogické sbírky Národního muzea slouží jako dokumentace přírodních poměrů na významných geologických a mineralogických lokalitách. Zároveň mohou posloužit k badatelům a fotografie k publikačním účelům. Vybrané kameny mohou být popřípadě zařazeny do tematických výstav.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …