ÚZSVM předal Národnímu památkovému ústavu 250 let staré sochy

23.11.2016 10:15

Jičínské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových předalo Národnímu památkovému ústavu 24 kusů historických uměleckých děl pocházejících z 60. let 18. století. Sochy byly předány na základě rozhodnutí Ministerstva kultury. ÚZSVM získal sochy po zaniklých národních výborech. Umělecké předměty byly znaleckým posudkem oceněny na cca šest milionů korun.

ÚZSVM předal Národnímu památkovému ústavu 250 let staré sochy
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Jedná se o soubor sedmi soch a dvanácti kusů sloupů umístěných v zámeckém parku Dětenice. Sochy jsou zhotoveny z mušlového vápence a pískovců. Námětově vycházejí z antické mytologie a biblických text, jde o sochy: Hérakles (Herkules), Mars (Áres), Ceres (Flóra), Pallas Athéna (Minerva), Panna Marie (Madona s dítětem), Sv. Barbora a Kentaur unášející nymfu.

Dále se jedná o soubor tří soch a žardiniér (váz), který se nachází v areálu zámku Staré Hrady. Převedeny byly dvě sochy dětí zhotovených z pískovce a socha Panoše vyrobenou z cínu. Žardiniéra se skládá ze dvou částí, keramické a kamenné, a je po obvodu zdobena rostlinným motivem a lví hlavou.

ÚZSVM a majitelé zámků již dříve díky výpůjčce umožnili vystavení těchto uměleckých děl v obou zámeckých areálech. Zde se s nimi mohli seznámit jak návštěvníci zámků, tak účastníci četných kulturních akcí, které se zde konají.

Všechna uvedená díla jsou zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…