ÚZSVM převedl obcím a krajům bezúplatně majetky za téměř sto milionů

23.11.2015 15:09

Za prvních šest měsíců letošního roku převedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) obcím a krajům bezúplatně ve veřejném zájmu téměř 1 300 nemovitostí v účetní hodnotě 94,4 milionu Kč.

ÚZSVM převedl obcím a krajům bezúplatně majetky za téměř sto milionů
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

 Tržní hodnota převedených majetků je několikanásobně vyšší. Za celý rok 2014 pak ÚZSVM ve veřejném zájmu převedl obcím a krajům přes 2 300 nemovitostí.

„ÚZSVM podstatně častěji realizuje převody nepotřebného majetku obcím a krajům formou bezúplatného převodu než prodejem. Bezúplatný převod ale musí být řádně a v souladu se zákonem zdůvodněn,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Bezúplatně bylo na kraje a obce v letošním roce převedeno 84 procent z celkového počtu převáděných nemovitostí na územně samosprávné celky, úplatně bylo převedeno pouze 16 procent. Obce a kraje si za první dvě čtvrtletí letošního roku od ÚZSVM koupily 250 nemovitostí za kupní cenu 23,3 milionu korun.

ÚZSVM převádí na obce a kraje nemovitosti ve veřejném zájmu, anebo je-li bezúplatný převod hospodárnější než jiný způsob naložení s majetkem. Výklad pojmu veřejný zájem je transparentní, dlouhodobě neměnný a je zveřejněn na internetových stránkách Úřadu. Typickými příklady veřejného zájmu mohou být převody budov, které slouží jako školy či školky, budov určených k provozu veřejně prospěšné činnosti sociálních nebo humanitárních služeb či nemovitostí určených k zajištění požární ochrany nebo k bezpečnosti obyvatel. „V poslední době jsme například na obec Rybník v Pardubickém kraji převedli budovu mateřské školy v hodnotě 2,1 milionu korun,“ dodala Kateřina Arajmu s tím, že dalším příkladem pak může být Šumperk, který získal areál v hodnotě 31 milionů využívaný Armádou spásy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …