ÚZSVM prodal pozemky v areálu kulturní památky u Vrchotových Janovic

10.08.2017 11:58

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) prodal se souhlasem Ministerstva kultury pozemek v areálu bývalého zemědělského dvora Voračice, v blízkosti městyse Vrchotovy Janovice. Zemědělský dvůr Voračice s tvrzištěm, sklepem a souvisejícími pozemky je nemovitou kulturní památkou.

ÚZSVM prodal pozemky v areálu kulturní památky u Vrchotových Janovic
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Pozemky o celkové výměře 1 130 m² z části tvoří součást přístupové komunikace a z části nádvoří k nemovitostem, které jsou ve vlastnictví různých fyzických osob. Celková kupní cena činila 289 tisíc korun.

Dvůr Voračice v minulosti náležel k panství Vrchotovy Janovice, jehož posledním soukromým vlastníkem byla Sidonie Nádherná. Za období první republiky prošlo panství Vrchotovy Janovice první pozemkovou reformou, v rámci které byl majitelce zabrán pozemkový majetek o výměře přesahující 50 hektarů. Další pokus o zabrání jejího zbývajícího majetku proběhl po roce 1945 formou konfiskace, jakožto osobě kolaborující s nacisty, tomu se však Sidonie Nádherná soudně ubránila a prokázala svoji nevinu. O zbývající část majetku byla připravena po roce 1947 dle zákona o revizi první pozemkové reformy a zákona o nové pozemkové reformě. Zámek ve Vrchotových Janovicích musela opustit a krátkou část života strávila právě ve zmíněném dvoře Voračice, než ji její ekonomická a též tehdejší politická situace donutily opustit republiku a uprchnout do Anglie, kde následně zemřela.

Po roce 1989 byla vzpomínka na Sidonii Nádhernou oživena. V blízkém okolí zámku byla vybudována naučná stezka věnovaná Sidonii a okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …