ÚZSVM řeší i občanskoprávní spory mezi občany

18.07.2018 12:43

Majitel nemovitosti v Břilici u Třeboně zažádal o odkoupení nemovitosti ve vlastnictví České republiky v příslušnosti hospodaření Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vše se zpočátku jevilo jako jednoznačný případ, kdy pozemek tvoří prokazatelně jediný možný přístup k nemovitým věcem nabyvatele.

ÚZSVM řeší i občanskoprávní spory mezi občany
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Po podrobném prozkoumání připravovaného odprodeje, zjistilo pracoviště v Jindřichově Hradci, že na nemovitost žadatele navazuje nemovitost ve vlastnictví jeho strýce?, který uvedenou nemovitost ve vlastnictví státu také využívá jako jediný možný přístup a přes nemovitosti žadatele má zřízeno věcné břemeno chůze a cesty. Strýc o koupi nemovitosti ve vlastnictví státu také projevil zájem. Jelikož žadatelé mezi sebou řeší i jiné občanskoprávní spory, navrhl ÚZSVM žadatelům odkoupení do podílového spoluvlastnictví, a to každému jednu ideální polovinu, na což synovec nepřistoupil. Tento spor se jevil již několik let jako neřešitelný.

K řešení případu dopomohla novela Občanského zákoníku, platná od 1. 1. 2018, která přinesla i novelu předkupního práva ke spoluvlastnickým podílům. Oběma žadatelům byla zaslána kupní smlouva na prodej ½ nemovitosti a záleželo už jen na jejich rozhodnutí, zda si koupí ½ zajistí předkupní právo, či ne. Oba žadatelé podíl pozemku odkoupili. Jelikož se jednalo o pozemek malé rozlohy, nezískal Úřad prodejem velkou sumu, ale vyřešil letitý spor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…