ÚZSVM tradičně zpřístupnil návštěvníkům Dnů evropského dědictví bývalý klášter

21.09.2017 13:59

Regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Havlíčkově Brodě se podílelo na přípravě významné kulturní akce – Dnů evropského dědictví, která v letošním roce připadla na sobotu 9. září 2017. ÚZSVM zdarma umožnil vstup do prostor svého sídla v Havlíčkově Brodě – bývalého kláštera a kostela svaté Rodiny.

ÚZSVM tradičně zpřístupnil návštěvníkům Dnů evropského dědictví bývalý klášter
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Obyvatelé i návštěvníci města mohli v tento den navštívit i běžně nepřístupné památky, mezi které patří i klášterní kostel sv. Rodiny. Návštěvníci zde mohli obdivovat mimo jiné i 26 lunet, které ÚZSVM převedl bezúplatně městu Havlíčkův Brod, a město je v sídle ÚZSVM, tedy v místech, kam byly původně pořízeny, dlouhodobě umístilo na základě příslušné smlouvy o výpůjčce.

Lunetové obrazy jsou souborem barokních děl malíře Jakuba Pischela z poloviny 18. století. Tvoří důležitý doklad o historii augustiniánského kláštera i města Havlíčkův Brod.

Rozlehlý areál bývalého augustiniánského kláštera s přilehlým kostelem sv. Rodiny a kaplí Božího hrobu je nemovitou kulturní památkou evidovanou v Ústředním seznamu kulturních památek.

Klášterní kostel sv. Rodiny byl vystavěn spolu s klášterem německým řádem augustiniánů v letech 1679 až 1705. K severnímu průčelí kostela přistavěná kaple Božího hrobu vycházející z podoby kaple v Jeruzalémském chrámu byla postavena v r. 1725.

V administrativním komplexu o kapacitě 200 kancelářských míst dnes sídlí několik státních institucí, největším uživatelem je od začátku roku havlíčkobrodské pracoviště Finančního úřadu pro Kraj Vysočina.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…